Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najveći strahovi muškaraca koji će uskoro postati očevi…

Preuzmite sliku

Planirana ili ne, trudnoća je razdoblje koje uzburkava emocije kod žena i muškaraca. Kako se ona tiče oba partnera, važno je pronaći način kako se nositi sa situacijom.

O pitanjima koja muče ženu tokom trudnoće i nakon poroda se​ često pri​ča, ali šta je sa muškarcima? I oni imaju nedoumica, a evo nekoliko stvari koje ih najviše brinu…

Šta ako ne znam dovoljno?

Ovo je najveća briga muškarca – ne znati kako reagirati u određenom trenutku. Oni vole imati odgovore na sva pitanja, ali kada je u pitanju roditeljstvo, često ostaju bez teksta. To može biti posljedica nerealnih očekivanja ili iskustva iz djetinjstva. Sam porod je za muškarce velika nepoznanica, pa stručnjaci savjetuju kako je najlakše riješiti se straha ako i sami posjete kurs za trudnice.

Znači li dijete kraj zabave?

Jednostavno rečeno, muškarci misle kako beba znači kraj zabave pod plahtama. Sigurno je da će doći do promjena ponašanja među vama a i beba u krevetu nije najpoželjnija stvar za seksualno uzbuđenje. Ipak, to ne znači da je stigao kraj vaše veze – razgovarajte s partnerom i dogovorite dan u sedmici samo za vas. Uz malo truda i strpljenja, sve će biti kao prije…

Šta ako je ovo kraj ljubavne veze?

Iako bismo voljeli reći kako dijete ne uništava brak, često o tome čitamo i slušamo od prijatelja. Novi život unosi haos u vezu, pa je jasno da se stvari mogu promjeniti. Mnogi stručnjaci kažu kako beba može brak učiniti još zabavnijim i stabilnijim jer se muž i žena mogu još više povezati. Ako se bojite novonastale situacije, svakako ​je pametno s partnerom to riješiti prije nego se beba rodi. Posjetite terapeuta ili sami osmislite plan kojeg ćete slijediti, prenosi ordinacija.hr.

Hoću li biti loš otac?

Odgovo​r​​na ovo pitanje uveliko ovisi o tome kakva ste osoba, ali ako vaš otac nije prema vama bio dobar, to nikako ne znači da ćete biti isti. Strah je normalna pojava u ovakvim situacijama, na vama je da se ohrabrite i potaknete da svom djetetu budete najbolji otac.

Više joj nisam najvažniji?

Muškarci ponekad pribjegavaju mišljenju o svom djetetu kao suparniku, što je u neku ruku i razumljivo. Dijete će biti prva briga majke, pa se muškarac mora priviknuti da njegove brige ženi više neće biti prioritet. Dakle, ako vam žena nije raspoloženja za maženje jer je umorna, možda biste se mogli poigrati s djetetom? ​ (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,