Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najveće greške kojima roditelji djeci narušavaju samopouzdanje

Preuzmite sliku

Svaki roditelj želi da se njihova djeca osjećaju dobro u svojoj koži – i to s dobrim razlogom.

Studije su pokazale da su samouvjerena djeca manje anksiozna, imaju bolji učinak u školi, otpornija su, kao i da ostvaruju zdravije međuljudske odnose.

Psihoterapeut i autorka popularne knjige “13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne rade”, Amy Morin, ukazala je na sedam najvećih grešaka roditelja koje ruše samopouzdanje djece:

1. Dozvoljavate djeci da j od odgovornosti

Iako možda mislite da će poslovi opteretiti vašu djecu i povećati im nivo stresa, bavljenje kućnim poslovima će im zapravo pomoći da postanu odgovorni.

Obavljanje poslova prilagođenih godinama djece pomaže im da razviju osjećaj sposobnosti i postignuća. Bez obzira da li kažete svom djetetu da vam pomogne oko veša ili da izbaci smeće, određene obaveze prilika su da djeca sebe vide kao sposobne i kompetentne.

2. Ne dozvoljavate im da prave greške

Teško je gledati kako vaše dete u nečemu ne uspijeva, biva odbijeno ili nešto zabrlja. Kada se tako nešto dogodi, mnogo roditelja žuri da spasi djecu prije nego što padnu. Ali štiteći ih od neuspjeha zapravo im uskraćujete priliku da se bore i uzvrate.

Bez obzira na to da li je vaše dijete zaboravilo kopačke pred važnu fudbalsku utakmicu ili pogriješi nekoliko odgovora na takmičenju iz matematike – greške mogu biti njihovi najveći životni učitelji.

Svaka greška im je prilika da razviju mentalnu snagu koja im je potrebna da bi bolje postupili sljedeći put.

3. Štititi ih od njihovih emocija

Prirodan poriv je da želite da razveselite svoju djecu kad su tužna ili da ih smirite kada su ljuti. Ali način na koji reagujemo na emocije naše djece ima veliki uticaj na razvoj njihove emocionalne inteligencije i samopoštovanja.

Pomozite vašoj djeci da prepoznaju šta to pokreće njihove emocije i naučite ih kako da ih sami kontrolišu. Obezbedite im „okvir“ koji će im pomoći da shvate kako se osjećaju kako bi im u budućnosti bilo lakše da kontrolišu emocije na društveno primjeren način.

4. Podsticanje mentaliteta žrtve

Govorenje stvari poput „ne možemo vam priuštiti nove patike kao što imaju druga djeca jer smo iz siromašnih porodica“ vašem djetetu potvrđuje da je većina životnih okolnosti izvan njihove kontrole.

Umjesto da svojoj djeci dozvolite da budu samosažaljiva i da preuveličavaju svoje nesreće i probleme, ohrabrite ih da preduzmu neke pozitivne mere (npr. Neka prodaju limunadu ispred kuće kako bi uštedjeli za stvari koje žele).

Djeca koja prepoznaju svoje izbore u životu imaju više samopouzdanja i optimističniji su po pitanju stvaranja bolje budućnosti za sebe, prenosi bizlife.rs.

5. Prekomjerno ste zaštitnički nastrojeni

Svakako da vas držanje djeteta „pod staklenim zvonom“oslobađa mnogo nelagodnosti i brige, ali pretjerana izolovanost usporava njihov razvoj.

Gledajte na sebe kao na vodiča, a ne kao zaštitnika. Dozvolite svojoj djeci da dožive i osjete život.

6. Očekujete perfekciju

Visoka očekivanja su zdrava, ali ako previše očekujete osjetićete neke posljedice. Kada djeca vide da od njih previše očekujete, možda se neće ni truditi ili će se osjećati kao da se nikada u ta očekivanja neće uklopiti.

Umjesto toga, dajte jasna očekivanja na duge staze sa „preprekama na putu“. Na primjer, odlazak na fakultet je dugoročno očekivanje, pa im pomozite da imaju kratkoročne ciljeve uz taj put – postizanje dobrih ocjena, obavljanje domaćih zadataka, čitanje…

7. Kažnjavanje, a ne disciplinovanje

Djeca moraju da nauče da neki postupci dovode do ozbiljnih posljedica. Ali postoji velika razlika između discipline i kazne.

Djeca koja su disciplinovana misle – napravila sam loš izbor. Djeca koja su kažnjena misle – ja sam loša osoba.

Drugim riječima, disciplina daje vašem djetetu samopouzdanje da u budućnosti može donositi pametnije i zdravije odluke, dok kažnjavanje čini da oni pomisle da nisu sposobni da učine bolje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,