Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najstarija djeca zaslužuju posebno poštovanje, a evo i zbog čega

Preuzmite sliku

Prvorođena djeca su uvijek posebna i sigurno je da imaju posebno mjesto u srcu roditelja, jer sa njima upoznajete sve čari roditeljstva prvi put, ali to ne znači da su i ona mlađa manje voljena, mažena i pažena, čak naprotiv!

Ali prema Adlerovoj teoriji, najstarija djeca najčešće su najodgovornija i najpouzdanija.

Oni nas uče lekcijama koje smo propustili

Kada postanete roditelji prvi put, vaš život dobija novi smisao, na neki način postaje drugi život. Ponovo ćete morati proći kroz razne životne izazove, ali ovaj put s djetetom. Griješite, ali istovremeno učite, sada je vaše dijete razlog zbog kojeg sazrijevate i prevladavate sve poteškoće, pa i one koje djeluju nemoguće. Dok ste učili svoje prvo dijete, vi ste od njega, vjerovatno, naučili mnogo više.

Prerano odrastu

Starija djeca nisu odrasli ljudi, ali nisu ni djeca više. Kada dobiju mlađeg brata ili sestru, ne preostaje im ništa drugo nego odrasti i preuzeti ulogu odgovorne osobe. Često čuju fraze poput “Ti si sada velik”, a što češće to čuju, zapravo brže to i postaju.

Mudriji su nego što bi trebali biti

Ubrzano odrastanje dovodi do toga da vaše starije dijete postane pametnije. Oni se ugledaju na odrasle, jer osjećaju odgovornost. Zarobljeni su između odraslog čovjeka i djeteta, pa su često vodiči i savjetnici jednih i drugih. Roditelji najstarije dijete, u većini slučajeva, tretiraju kao odraslu osobu, uključuju ih u probleme i rasprave odraslih. S vremenom, oni postaju najbolji savjetnici, roditelji ih počinju slušati i cijeniti njihovo mišljenje.

 • Rade više nego što trebaju

  Djeca koja imaju mlađu braću ili sestre, rade mnogo više od svojih prijatelja koji su jedinci. Imaju više obaveza i odgovornosti. Oni nisu kompletni vlasnici svog slobodnog vremena, jer ga dijele s drugom djecom u kući. U porodici u kojoj je rođeno samo jedno dijete, on ili ona mogu se opustiti poslije obavljanja zadanih poslova, dok oni koji imaju mlađu braću i sestre, ne mogu čitati knjigu u miru, jer uvijek moraju paziti na nekog, pomoći nekom ili se igrati s nekim.

  Oni su najbolji pomagači

  Ne možete sve postići sami, pogotovo ako morate paziti na nekoliko djece. Imamo samo dvije ruke, ali vaše najstarije dijete ima još dvije i one će vam pomoći koliko god mogu. Prvorođena djeca najbolje su dadilje, vaša desna ruka i životni spasitelj, tu su kad god vam je potrebna pomoć.

  Uvijek su tu za svoju braću i sestre

  Privilegija je imati starijeg brata ili sestru, jer su oni prošli kroz većinu stvari koje mlađi tek trebaju preživjeti, pa će im stariji pomoći ako naprave neku grešku. Veliki braće i sestre su spremni podijeliti svoju mudrost, pomoći im oko domaćeg zadatka i uvijek su tu kada im treba dobar savjet. Ne postoji ništa bolje nego kad imate nekoga s kim možete pričati, a da to nisu roditelji.

  Nesebični su

  Prvo dijete jednostavno ne može biti sebično. Oni se s vremenom jednostavno naviknu brinuti o drugima, jer je to nešto što su radili većinu svog života. Spremni su podijeliti posljednji dio čokolade sa svojim mlađim ukućanima, a igračke su vjerovatno već odavno podijelili. Ponosni su na svoju braću i sestre, bez obzira na to što ih često zadirkuju, oni su njihovi najveći navijači. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,