Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najskuplji začin na svijetu: Za 450 grama šafrana ručno se ubere 70.000 cvjetića

Preuzmite sliku

Etimološki gledano, riječ šafran potječe od staro-francuske reči safran, a ona dolazi od latinskog izraza safranum, koji je zapravo izvučen iz arapskog za’farān, iliti perzijskog zarparan. U prijevodu znači „zlatna struna” ili „zlatne niti”. Šafran svakako i do danas jeste ostao – zlata vrijedan.

Ne samo da je najskuplјi začin na svijetu, već je najskuplja hrana na svijetu. Parametar za to jeste njegova količina i težina u odnosu na cijenu. Razlog zbog kog je šafran tako skup, jeste činjenica da je sama biljka veoma zahtjevna za gajenje. Pored toga, napor ljudi koji ga beru takođe doprinosi visokim cijenama. Šafran potječe od bljke crocus sativus, koja cvjeta jednom godišnje, a na sebi ima samo po tri tanke latice. To znači da se za 450 grama šafrana mora ručno ubrati 70.000 cvjetića!

Šta treba da znate prilikom nabavke šafrana

Ukoliko možete, najbolje je da šafran kupite u specijalizovanoj prodavnici začina. Uvijek izbjegavajte šafran u prahu, te nabavite isključivo onaj u listićima. Staklena ambalaža je sigurnija, jer možete provjeriti boju koja bi trebalo da bude što crvenija. Nešto manjeg kvaliteta jeste narandžasto-žućkasti šafran. Ako postoji mogućnost da pomirišete šafran, obavezno to učinite. Ono što tražite jeste slatkast miris, koji podsjeća malo na med, ali i malo na pokošeno sijeno. Zemlje porijekla mogu biti različite, ali su za šafran najbolje: Italija, Španija, Turska, Grčka, Iran, i Afganistan.

 • Gdje treba čuvati šafran?

  Baš kao i sve druge začine, šafran treba čuvati na tamnom i suhom mjestu. To može biti polica, ormarić ili fioka gdje inače držite začine. Ako iz nekog razloga želite da čuvate šafran na duže vrijeme, možete ga odložiti u frižider.

  Kako da koristite šafran u kuhinji?

  Dobra vijest je da vam nije potrebno puno šafrana tokom kuhanja. Prstohvat, ili 12 komada listića-latica, biće sasvim dovoljno. Ne zaboravite i da će šafran brzo dodati izrazito žutu boju svakom jelu. Najbolji način da pokrenete aromu šafrana jeste da ga stavite u šolju, prelijete toplom vodom koja dolazi do četvrtine šolje, i ostavite da odstoji 10 minuta. Kasnije obavezno iskoristite ovu zlatno-žutu tečnost u kuhanju. Prepoznatljiva i delikatna aroma šafrana najbolje funkcioniše u jelima sa rižom, posebno u pilavu, rižotu i paelji. Solidno ide uz meso, kao što su kebab i ražnjići.

  Dodajte ga u soseve, musaku, riblji gulaš, domaće taljatele, krokete od povrća, zapečeni karfiol… Finu aromu šafran daje pecivima i kolačima. Isprobajte ga u  pudingu, sutlijašu, čajnim keksićima, tartu od voća, kolačima sa kokosom, i torti od mrkve. Za zdravu verziju napravite čaj od šafrana sa đumbirom i medom. Oni koji vole manje zdrave napitke, neka smućkaju koktel od džina i šafrana. (Citymagazine)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,