Nedjelja, 7. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najprljaviji dio zračne luke nije javni WC, već nešto što svi diraju, ali toga nisu ni svjesni

Preuzmite sliku

Istraživanja su pokazala da jedno drugo mjesto ima puno više klica nego javni toaleti, zbog broja putnika koji tamo prolaze. Analiza iz 2018. godine pokazala je rezultate istrage o prisutnosti patogena respiratornog virusa u velikoj zračnoj luci.

Istraživanje je provedeno kako bi se utvrdilo kako ‘prepoznati rizične tačke i uvesti mjere kojima bi se maksimalno smanjio prijenos patogena između putnika’.

Iako su javni WC-i jasan prvi izbor kada se razmatra koji bi mogao biti najprljaviji dio zračne luke, istraživanje je pokazalo da bi putnici trebali više brinuti o pranju ruku nakon posjeta sigurnosnoj provjeri.

Istraživanje provedeno u zračnoj luci u Finskoj tokom vrhunca sezone gripe između 2015. i 2016. godine, otkrilo je da su plastične sigurnosne posude u koje ljudi moraju staviti sve svoje stvari prilikom ulaska u dio zračne luke samo za putnike zapravo mjesto s najvećim brojem patogena u zračnoj luci.

To je zato što je ‘gotovo neizbježno’ da će svaki putnik dotaknuti jednu od tih plastičnih kutija prilikom sigurnosnog pregleda.

Dodatak njihovom potencijalu za zadržavanje patogena je činjenica da je poznato da su plastične površine područja ‘produljenog preživljavanja virusa’.

– Sigurnosne procedure obavezni su korak za sve putnike koji se trebaju ukrcati na avion, a svaka se sigurnosna plastična kutija za odlaganje manjih stvari nakon što putnik prijeđe sigurnosnu provjeru ponovo vraća na pult kako bi ju iskoristio sljedeći putnik te ih tako potencijalno dodiruje nekoliko stotina putnika dnevno – objasnili su znanstvenici uključeni u ovo istraživanje.

– Također, plastične sigurnosne kutije nisu porozne i poznato je da je preživljavanje virusa produženo na takvim površinama – dodaju.

Naučnici su rekli da se sigurnosne kutije ne dezinficiraju rutinski, barem koliko je njima tada bilo poznato.

Preporučili su ‘dezinfekciju ruku alkoholnim sredstvom prije i nakon sigurnosnog pregleda’ kako bi se smanjile šanse prijenosa virusa među ljudima koji putuju.

Također je otkriveno da su uređaji za prijavu na let zračnoj luci također veliki izvori bakterija. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,