Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najčešće greške zbog kojih vam tjestenina ispadne „slijepljena“

Preuzmite sliku

Tjestenina je jednostavan obrok s kojim nema greške, zar ne? Ne baš uvijek. Postoje greške u kuhanju tjestenine koje vjerovatno pravite – saznajte kako da ih ispravite za savršenu pastu.

Gdje najčešće grešimo?

Pogrešno ste procijenili odnos vode i tjestenine

Prvo, veoma je važno da skuhate tjesteninu u puno slane ključale vode. Tjestenini treba dosta prostora jer se širi tokom kuhanja, inače se može lijepiti. Promiješajte tjesteninu kada je dodate u ključalu vodu kako biste spriječili da se slijepi, piše Taste.

Greška pri pečenju

Ako vam se tjestenina slijepila prilikom pečenja, zapamtite: kada kuhate tjesteninu za pečenje, slonite je s vatre nekoliko minuta ranije nego inače. Nastaviće da se kuha u rerni.

„Isprali“ ste ukus

Nemojte ispirati tjesteninu nakon kuhanja jer ćete isprati skrob koji pomaže da se sos zalijepi za tjesteninu. Takođe ćete „oprati“ i ukus tjestenine, prenosi Zadovoljna.rs.

Prosuli ste vodu od tjestenine

Veoma je lako pogriješiti sa vodom od tjestenine. Prvo, so je neophodna za dodavanje ukusa i treba je dodati kada voda proključa. Kada se skuha, sačuvajte malo vode za tjesteninu: to je odličan način da razblažite sos i dodate ukus bez dodavanja soli.

Vaš sos ne odgovara tjestenini

Očigledno se bolonjeze dobro slaže sa špagetima jer sos oblaže svaki dio tjestenine. Špageti takođe dobro rade sa kremastim sosevima. Kratke, cjevaste tjestenine odgovaraju krupnim sosovima od povrća. Široke tjestenine i rigatoni savršeno se slažu sa raguom od mesa.

Prekoračili ste vrijeme kuhanja

Savršeno kuhanje al dente tjestenine predstavlja balansiranje. Trebalo bi da se pasta skuha, ali i dalje ima čvrstinu. Provjerite testeninu oko minut prije nego što istekne prediviđeno vrijeme kuhanja. Trebalo bi da bude malo žilava i da ima ujednačenu boju. Prekuhana tjestenina postaje kašasta.

Previše sosa

Italijani vole da njihov sos obloži testeninu, ali je ne uguši. Kuhanje sosa za tjesteninu u tavi koja je dovoljno velika da ubacite ocijeđenu testeninu i sos je odličan način da provjerite koliko treba dodati.  (Tuzlanski.ba) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,