Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Najčešće dječje laži na koje roditelji uglavnom “nasjednu”

Preuzmite sliku

Umjetnost laganja nije svojstvena samo odraslim osobama.

Bili vi toga svjesni ili ne, ali vaša djeca još u vrtićkom uzrastu postaju umjetnici u laganju. Ponekad su to bezazlene laži, koje djeca izgovaraju bez mnogo razmišljanja, a ponekad im zaista možete odati priznanje jer su vas itekako zavarala. Više od polovine dječijih laži roditelji uopšte nisu u stanju da otkriju, potvrđuje nedavna studija. To bi značilo da im vi više od 50 % vjerujete na riječ, iako su se poslužila lažima. Ovog puta riješili smo da otkrijemo misteriju koja se skriva pod velom dječijih laži. Neki od primjera će vas nasmijati do suza, a neki će vas navesti da sami sebi kažete – prešli su me!

Ako nabavimo psa, ja ću ga hraniti, čistiti za njim i izvoditi u šetnju

Kakva laaaž! Djeca ovo izgovaraju gotovo instinktivno i vi uvijek povjerujete, jer se u dubini duše nadate da će stvarno biti tako. Međutim, sve dok su pod vašim krovom, vi ste zaduženi za hranjenje njihovih ljubimaca i sve dodatne radnje oko njih, prenosi Ženski magazin.

Učiteljica još nije ocijenila prošlosedmični kontrolni

Ah, da te učiteljice, koliko im vremena treba da pregledaju 20 papira. Kada čujete svoje dijete da izgovara ove sitne laži, ono zapravo pokušava da dobije na vremenu, ne prijavljivajući vam lošu ocjenu, kako bi je u međuvremenu popravilo.

Ako mi dopustiš (ono što su tog časa naumili), nikad ti više ništa neću tražiti

Jasno vam je da u ovoj rečenici nema ni trunke istine, ali šta možete jače je od vas i vi pristajete svaki put. Bilo da su u pitanju bombone, gledanje crtanih ili sladoled prije ručka.

On je prvi počeo

Ne postoji dijete na svijetu koje će priznati da je prvo započelo svađu ili tuču sa bratom ili sestrom. I mada je vama sasvim svejedno ko je prvi počeo, dete se potajno nada da će ovom rečenicom da izbjegne vašu ljutnju.

Mislim da sam previše bolestan da bi išao danas u školu

Kada čujete ovu rečenicu znajte da je u pitanju kontrolni ili ispitivanje od strane nastavnika za koje se dijete nije spremilo. Imate u tom pogledu dvije opcije, da “padnete” na njegove laži ili da mu unštite posljednju nadu da se izvuče iz situacije u kojoj dobija lošu ocjenu.

Ali mama je rekla da mogu
Klasika kojom se služe osnovci. Zavaravanje prisutnog roditelja onim što je navodno dozvolio odsutni roditelj.

Naravno da sam pojeo/la sve za ručak

Bebeća laž kojom se služe vrtićki klinci. Tanjir pun zelenila – naravno da nisu ni okusili, a kamoli sve pojeli, a najbolji pokazatelj da su vas slagali je taj što će neprestano njuškati po kuhinji kad dođete kući, nestrpljivo čekajući večeru. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,