Ponedjeljak, 14. Oktobar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najčešća trik pitanja na razgovoru za posao

Razgovor za posao nikad nije jednostavan. Osjećate tremu, nervozni ste, a na to sve vam postave i neko trik pitanje.

U nastavku pročitajte koja su najčešća trik pitanja koja se postavljaju, i kako da odgovorite na njih.

Koja je tvoja najveća slabost?

Prije nego što dođete na razgovor za posao, sasvim je logično da očekujete da će vas pitati i o nekim neprijatnim temama. Jedna od njih su slabosti. U prirodi čovjeka je da sebe smatra najjačim i najboljim, priznajte da i vi za sebe smatrate da imate više vrlina nego mana. Suština ovog pitanja jeste da poslodavac vidi da li ste vi svjesni svojih slabosti. Vrlo je važno da znate unaprijed šta ćete reći, i da poslodavac vidi da vi želite radite na njima.

Mali savjet je da iskoristite neku vještinu u kojoj niste potpuno sjajni, ali na način da izrazite svoje prednosti, te da kažete da ste spremni da radite na sebi. Pored toga, ako baš ne želite pričati o svojim slabostima, uvijek možete reći da drugi za vas kažu da ste veliki radoholičar, ako to i jeste. Koji poslodavac ne voli da u timu ima radoholičara?

Gdje se vidiš za pet godina?

Ne moramo ni objašnjavati zbog čega vas ovo pitaju. Niko vas neće primiti da radite, ako kažete da ćete za nekoliko mjeseci preseliti u drugi grad, ili ako čekate priliku za drugi posao. Iako je danas trend da ljudi često mijenjaju poslove, sigurno vaš poslodavac neće željeti zaposliti nekog ko će otići prvom prilikom.

Najbolja verzija odgovora je ta u kojoj ćete pokazati spremnost da napredujete u svojoj oblasti. Samomotivacija se izrazito cijeni, kao i volja za učenjem. Ipak, kako biste se osigurali, razmislite i o specifičnim ciljevima koje želite da postignete, piše Noizz.rs

 • Koji je tvoj posao iz snova?

  Budite iskreni! Ako je ovo vaš posao iz snova, govorite o tome strastveno. Poenta ovog pitanja je da poslodavac shvati da ćete u potpunosti biti predani radu, i da ćete raditi sve kako bi napredovali.

  Kako bi se opisali jednom riječju?

  Ovo pitanje je vrlo kompleksno. Kroz vaš odgovor će vaš potencijalni poslodavac zaključiti šta vi zapravo mislite o sebi, i koja je vaša najveća vrlina. Pored toga, pazite da ta riječ bude povezana s vašim poslom.

  Koja je tvoja definicija uspjeha?

  Iz vašeg odgovora će poslodavac saznati šta vas motivira. Da li je to plata, učenje, izazovi, ili neki lični pristup uspjehu? Budite iskreni, ali se i u ovom odgovoru držite posla za koji aplicirate. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,