Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Najčešća greška koju skoro svi parovi prave

Preuzmite sliku

Pitali smo terapeuta da li postoji problem koji se ponavlja kod većine parova i njen odgovor je bio ovaj.

Na početku veze ili braka ste sigurno pomislili kako je cijeli svijet vaš i da ništa ne može da stane na vaš put. Međutim, dok ste izgovorili riječ “keks” sve se promenilo i nalazite se ispred bračnog terapeuta. Šta je moglo da krene naopako?

Što ste duže sa jednom osobom, to više pravite pretpostavki: mislite da osoba koja je sa vama dovoljno zna koliko je volite ili ste ubijeđeni da zna šta je u vašoj glavi u svakm trenutku. Razmišljanje je do neke tačke i tačno, ali on nije vidovit i ne može znati u svakoj situaciji šta ste vi zapravo mislili ili htjeli da kažete. Komunikacija je uvijek i u svakoj situaciji vitalna za vezu, bez obzira na njenu dužinu. Kada prestanemo da dijelimo naše brige, potrebe i osjećanja, tada stvari počinju da se “raspadaju”.

“Mislim da je glavni razlog što dolazi do razdvajanja osoba činjenica da zaboravljamo da smo tim”, rekla je Tara Kafel, poznata bračna savjetnica. “Dešava se da razgovaram sa samo jednom osobom i da zajedno dođemo do nevjerovatnog rješenja nakon čega se stalno postavlja pitanje – da li treba da to kažu svom partneru. Tada poželim da ih udarim i kažem da tako i treba i da tu nema pitanja.”

Partner se naziva partnerom sa razlogom.

Sjetite se dana kada ste jedno drugom pričali sve. Jednom kada počne distanca između dvoje ljudi, lako je ne primijetiti promjene dok ne postanu veliki problem. Možda se u nekim situacijama plašimo reakcije našeg partnera ili kao što smo već rekli, pravimo veliki broj pretpostavki koje smo mi sami umislili, ali bi uvijek trebalo da komunikaciju stavimo na prvo mjesto jer će rješenje uvijek biti olakšavajuće.

“Pravimo sve te pretpostavke, udaljavamo se od partnera i prestajemo da razmišljamo o dijeljenju svojih ranjivih dijelova i timu koji smo izgradili, a zatim nastavljamo da živimo u svojoj zatvorenoj kuli puni očaja”, rekla je Tara. “Iako se vaš može naljutiti sa pravom, on će pokušati da vam pomogne i znate šta – i dalje će vas voljeti kao prije!”

Zato uvijek imajte u glavi da ste vi i vaš partner jedan veliki tim u kome je najbitnija komunikacija. Kada to shvatite, vidjećete nevjerovatne promjene i osjećaćete se bolje. (zenskimagazin.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,