Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Najčešća greška koja se radi u vezi

Preuzmite sliku

Zanimljivo je da su mnogi od nas čuli kako bismo najprije trebali biti prijatelji s našim partnerima i da se iz prijateljstava rađaju najbolji odnosi, ali počnemo izlaziti i zaboravimo da ne bismo trebali graditi romantiku, već prijateljstvo.

Iako se čini jednostavnim, postoji niz razloga zašto bi se trebali fokusirati na aspekt prijateljstva kada počnemo izlaziti s nekim – a ne nužno i na ljubavni potencijal, piše Elephant journal.

Učili su nas da je ljubav nevjerojatna, čarobna i zarazna. I tako mnogi od nas provode živote nastojeći je pronaći i uživati u njoj, ali možda često zamijenimo ljubav s nečim drugim, prenosi atma.hr.

Ljubav je drugačija za svakoga od nas; čini se da svako od nas govori drugačiji jezik kada je riječ o pitanjima srca. Dakle, možda ono što tražimo je samo neko ko govori naš jezik. Ali ako uđemo u odnos tražeći ljubav, a ne čvrsto prijateljstvo, onda temelj za cijelu vezu iznenada postaje neispravan i neodređen.

Kada razmišljamo o našim prijateljstvima, važno je razmotriti kakve kvalitete su nam bitne kod bliskih ljudi. Podržavamo li naša prijateljstva i radimo li na njima, ili jednostavno očekujemo da se sama održavaju?

Prihvaćamo li naše prijatelje onakvima kakvi jesu ili ih ogovaramo i kritiziramo ispred drugih ljudi? Naš romantični odnos postat će ogledalo ne samo za nas same, već i ogledalo za ostale odnose u našem životu.

Ako očekujemo da neki prijatelj posjeduje određene kvalitete, kao što je pouzdanost, dosljednost, razumijevanje i humor, tada također moramo shvatiti da su to kvalitete koje se prvo moraju graditi unutar novog odnosa.

Jednostavno, moramo se prestati brinuti o tome možemo li se zaljubiti u nekoga, a umjesto toga se usredotočiti na pitanje – može li nam ta osoba biti dobar prijatelj?

Uspješni odnosi i brakovi uspješni su zbog jednog posebnog razloga – ti parovi znaju dobro surađivati. To znači da se osnažuju međusobno, nadahnjuju jedan drugog, nude razumijevanje i prihvaćanje, brinu se i njeguju –  to su sve kvalitete koje tražimo u prijateljstvu, ali nekako su prestale biti važne u romantičnim pitanjima.

Ono što moramo zapamtiti je da, ako gradimo pozitivno i zdravo prijateljstvo, ljubav uvijek može rasti – ali ako smo fokusirani samo na ljubav, često puta nismo u stanju razviti snažne korijene prijateljstva.

Mnogo puta je jedina razlika između prijateljstva i romantičnih odnosa spol. I između svih ljubavnih osjećanja, čini se da smo zaboravili da naš ljubavnik može biti i naš najbolji prijatelj.

Život je dovoljno težak i bez osobe s kojom ne možemo biti ono što jesmo i s kojom  ne možemo dijeliti iskustva  i razmišljanja. Ipak, nitko nema vremena da se posveti razvijanju tog aspekta, osim ako ne ulazimo u novi odnos sa željom da prvo na početku izgradimo taj aspekt.

Čini se da se mnogi ljudi tako izlaze kako bi bili izabrani, a zaboravljaju se upitati žele li biti izabrani od određene osobe. Želimo ljubav, a ponekad se čini da smo spremni učiniti sve kako bismo došli do nje, čak i ako to znači da je proganjamo, ali negdje na putu često se zaustavljamo i pitamo se za čim to trčimo.

Ne možemo kontrolirati ljubav – ne možemo učiniti da nas netko voli, niti možemo natjerati nekoga da nas ne voli. No, nevjerojatno je kako ljubav može postojati između dviju povezanih duša, bez prijateljstva? Kako će funkcionirati kada dođu mračni dani?

Ljubav nije maraton, već izazov izdržljivosti.

Ponekad je frustrirajuće – ali samo ako uđemo u odnos očekujući i želeći samo ljubav. Ako se umjesto toga približavamo novom odnosu želeći izgraditi kvalitete prijateljstva, možda ćemo uvidjeti da ljubav lakše dolazi.

Čini se da mnogi od nas lako mogu razgovarati sa svojim prijateljima suprotnog spola. Možemo im govoriti razne stvari, šaliti se ili postavljati pitanja, bez razmišljanja da će naše riječi biti pogrešno shvaćene.

Ali kad upoznajemo nekoga koga vidimo kao mogućeg novog ljubavnog partnera, nekako se sve to promijeni i ne odnosimo se prema toj osobi kao da nam je i mogući prijatelj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,