Petak, 7. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najbolji crtići i filmovi za djecu, koje preporučuju psiholozi

Neke od ovih crtića itekako pamtite, neki su i zaboravljeni, ali riječ je o klasicima koje preporučuju psiholozi.

Televizijski sadržaj može biti edukativan i dobar za djecu, ali  treba pažljivo odabrati i odrediti šta je primjereno djetetu te uspostaviti pravila gledanja TV-a. Televizija ima velik uticaj na svačiji život, a hoće li on biti poziitivan, ovisi o nama. S obzirom na to da je televizija sveprisutna, a ovih će dana biti i prisutnija nego inače, treba na nju gledati kao na potencijalnu pomoć, a ne nužno kao prijetnju, piše Živim.hr.

Birajte kvalitet

– Dovoljno je da pažljivo pregledate televizijski program i uočit ćete koliko je mnogo prekrasnih emisija o prirodi, svemiru, prošlosti, zanimljivim događanjima, likovnoj i muzičkoj umjetnosti itd. – ističe dječja psihologinja Dunja Juričić.

Ističe da je važno odrediti koji je sadržaj kvalitetan i držati se razumnog rasporeda.

Bez sumnje, televizija može biti vrlo koristan i zabavan izvor informacija koje mogu pridonijeti dječjem znanju – potrebno ju je samo pravilno primijeniti.

Emisije s prosocijalnim sadržajem i porukama mogu pozitivno uticati na dječje ponašanje; programi s pozitivnim primjerima drugih ljudi mogu uticati na gledatelje u vidu pozitivnih životnih promjena. Važno je birati program koji odgovara dječjoj dobi, tako da ono pomoću njega uspješno uči korisne stvari – naglašava psihologinja Juričić.

Evo šta preporučujemo i šta djeca trebaju gledati:

Praščić Peppa

Britanska animirana serija nagrađena BAFTA-om (Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti) sa središnjim likom bistrog praščića Peppe, brata Georgea, Mame i Tate koji se nose s tipičnim porodičnim poteškoćama, problemima pri odrastanju i komunikaciji s vršnjacima. Ovaj je crtić ocijenjen kao poučan jer edukuje o rješavanju brojnih psiholoških problema svakodnevice.

Teletubbies

BBC-jeva dječja televizijska emisija posebno je prilagođena za bebe. Dizajn serije razvio je kognitivni psiholog Andrew Davenport koji je napisao svih 365 epizoda, a temelji se na ponavljanju gotovo svake riječi. Teletubbiesi komuniciraju dječjim jezikom, što je i izazvalo brojne kritike jer su neki smatrali da ovakav način izmišljenog govora nije pogodan za malu djecu i da im šteti. Izgovaraju kratke fraze, a svaki ima svoju posebnu pjesmu i ples. Žive zajedno brinući se jedni o drugima.

Dim Dam Dum

Francuski crtić koji priča o tri male gusjenice koje žive na začaranoj livadi. Njihovi roditelji su leptiri, imaju prijatelje bubamare te u svakoj epizodi pjevaju novu pjesmu.

Bumba

Bumba je klaun koji živi u cirkusu i odlično se zabavlja sa svojim prijateljima, Bumbalu je također klaun, Nandu je medvjed, a tu su i Zazati, slon Tumbi, ptica Kiwi te nosorog Pantuf. Bumbine cirkuske tačke usput podučavaju djecu brojevima i riječima.

Vrijeme za Timmyja

Likovi životinja (janje, sova, jež, mačka…) u slikovitom okruženju djecu uče vrijednostima socijalizacije, prijateljstvu, dijeljenju s drugima i prihvaćanju pogrešaka. Crtić je također nagrađen BAFTA-om.

Dora istražuje i Diego istražuje

Edukativna američka serija u dvije verzije: Dora istražuje, o djevojčici koja kroz razne dogodovštine upoznaje svijet oko sebe i Diego istražuje, o dječaku koji diljem svijeta spašava životinje. Popularni su diljem svijeta, a ocijenjeni su kao interaktivan i inovativan serijal.

U vrtu pod zvijezdama

Isti autori koji su radili Teletubbiese napravili su i ovaj crtić, također nagrađen BAFTA-om, a namijenili su ga djeci od prve do četvrte godine. Prema riječima autora, s ciljem da umire djecu i pomognu im zaspati. Raznoliki likovi Jasna Basna, maka Paka, Hahavci… žive u magičnoj šumi punoj cvijeća. Likovi sa svojom publikom, uči ih strani jezik (španjolski, engleski) te brojne pojmove još nepoznate vrtićkoj djeci.

Krtek

Poljski crtić Krtek prvi je put prikazan 1957. godine, postigao je svjetsku slavu, a priča o iskrenoj i dobrodušnoj maloj krtici uvijek spremnoj pomoći prijateljima u nevolji. Krtek se uvijek bori za prijateljstvo i pravdu.

Sandokan

Crtić Sandokan, iz kojeg se može mnogo naučiti o dalekim zemljama, napravljen je prema romanu o piratima “Malezijski tigar” talijanskog autora Emilija Salgarija. Iako je pun mačeva, topova i sličnih oružja, crtić Sandokan ocijenjen je edukativnim za djecu jer zapravo govori o ljubavi, pravednosti i odanosti.

Chuggington

Ovaj je crtić namijenjen djeci od 3 do 6 godina, kreativno je ostvarenje Ludoruma, londonske medijske kompanije posvećene razvoju visokokvalitetnih dječjih programa, a već ranije su napravili neke od svjetski najpopularnijih i najedukativnijih crtanih serija poput “Tomice i prijatelja” i “Graditelja Boba”. Crtić uči o vrijednosti prijateljstva, iskrenosti, važnosti slušanja, ustrajnosti…

Zvonko

Kanadsko-američki animirani serijal iz 1998. godine, inspiriran slikovnicama britanske spisateljice Enid Blyton (prva je izišla 1949. godine). Nestašni i dobroćudni drveni lutak Zvonko koji živi u Zemlji igračaka s ostalim njenim stanovnicima prototip je prosječnog dječaka sa svojim nestašlucima koji uvijek dobro završe.

Vatrogasac Sam

Slično kao i Zvonko, crtić je napravljen lutkarskom stop-animacijom, a postoji ih nekoliko iznimno popularnih – Poštar Pat (Postman Pat) i Medo Rupert (Rupert Bear).

Fi i cvjetno društvo

Najveće avanture i pustolovine Fifi proživljava sa svojim cvjetićima u šarenom i raznolikom vrtu o kojem se uvijek marljivo brine. Djeca uz cvjetno društvo, osim što se odlično zabavljaju, uče kako živjeti zdravijim načinom života i ne onečišćavati okoliš.

Jagodica Bobica

Originalni dizajn Jagodice Bobice osmislila je Muriel Fahrion koja se bavila osmišljavanjem čestitki. Serija s velikim brojem songova idealan je predložak za pjevanje.

Ulica Sezam

Već generacijama jedna od najpopularnijih dječjih emisija. Uz pomoć simpatičnih lutaka iz “Ulice Sezam” djeca uče slova i brojke te još mnogo korisnih stvari. Mnoge istraživačke studije pokazale su kako gledanje ove crtane serije poboljšava djetetov kognitivni razvoj.

Čarobna ploča

Poučna i zabavna 15-minutna domaća emisija za djecu. Učitelj Pjer uči sve o svijetu koji nas okružuje, bila to priroda, slova i brojke ili engleski jezik! Uz pomoć svoje čarobne ploče učitelj Pjer crta svoju pomoćnicu Anu, s kojom je sve lakše i zabavnije, pa tako i učenje. Emisija je dobila iznimne pohvale roditelja, koji su je nazvali našom manjom verzijom ”Ulice Sezam”.

Tajni dnevnik patke Matilde

Lutkarska serija Programa za djecu i mlade HRT-a koja na zanimljiv način poučava djecu. Glavni junaci su patka Matilda i njen pačji laptop u koji svake večeri zapisuje zanimljive, smiješne i zabavne zgode iz života. Djeca u ovim pričama prepoznaju svoju svakodnevicu.

Maša i medvjed

Ruski 3D digitalni crtani film u nastavcima postao je veliki hit diljem svijeta zbog svoje sposobnosti da edukuje i roditelje i djecu. Maša i Medvjed uče djecu o pravom prijateljstvu, brizi, slobodi kreativnosti i osnovnim vještinama na smiješan i pametan način. Maša također prepričava popularne bajke na dječji način, miješajući priče i likove, ali uvijek završi sa savjetom.

Pčelica Maja

Ko se nje ne sjeća? Njemačka animirana TV serija temeljena na priči Waldemara Bonselsa iz 1912. godine fokusirana je na odnos Maje s njenim društvom, tj. okolinom, i doživljajima koji služe za poduku mlade Maje. Govori o pčelici i njezinim prijateljima bubama, kukcima, slavuju i drugim bićima čiji se život isprepleće u zanimljive avanture.

Laboratorij na kraju svemira

Domaća serija u kojoj se priča vrti oko svemirskog broda koji treba popraviti i pomoći njegovu vlasniku, heklanom robotu, da se vrati na svoj planet. Brat i sestra, Toni i Maša, u svakoj epizodi izrađuju jednostavan izum kojim će popraviti letjelicu. Zabavna igrana serija koja će djeci pokazati kako je fizika korisna u svakodnevnom životu.

Moje tijelo

Francuska crtana serija o ljudskom tijelu u kojoj je na vrlo pristupačan i zanimljiv način prikazan razvoj tijela, vitalne funkcije, rad organa, obrana organizma od bolesti i sl.

Wild Kingdom

Američka dokumentarna znanstveno-popularna TV serija posvećena divljim životinjama i prirodi. Mnoge slične emisije moguće je naći na programima kao što su National Geographic,
Discovery Channel, Animal Planet…

Top 10 filmova za djecu do 10 godina

Anketirajući 5000 odraslih, dječja psihologinja dr. Kairen Cullen na temelju pozitivnih poruka koje šalju sastavila je popis flmova koje treba pogledati svako dijete do svoje 10. godine.

1. Priča o igračkama

2. Kralj lavova

3. Sam u kući

4. Labirint

5. Knjiga o džungli

6. Mary Poppins

7. Čarobnjak iz Oza

8. Beskrajna priča

9. Matilda

10. Nebesa (Up)   (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,