Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najbolje vrijeme za spavanje: Zašto je najzdravije ići u krevet baš tada?

Preuzmite sliku

Mnoge poznate osobe prakticiraju ovu naviku jer im ona omogućuje kvalitetan odmor.

Riječ je o ranom odlasku na spavanje koje ima jako puno pozitivnih učinaka na um i tijelo. U krevet bi najbolje bilo otići oko 22 sata. Najprije, najdublji i najmirniji dio našeg sna je između 22 sata i 2 ujutro što znači da, ukoliko rano odemo u krevet na spavanje, bit ćemo naspavani i odmorni.

Tijelo se vraća u formu

Kad smo u dubokom ciklusu spavanja, naše tijelo se liječi stvaranjem somatropina – hormona rasta. Ova ključna aktivnost pomaže da budemo u top formi narednog dana, posebno kada su u pitanju fizički aktivne osobe.

Smanjuje se stres

Nedovoljno spavanja može stvoriti veoma visoku razinu hormona stresa, kortizola, u tijelu. Posljedica toga je stvaranje tjeskobe. Kada dobro odmorite i tako smanjite taj nivo kortizola, imaćete više energije tokom dana.

Bolja kontrola nad emocijama

Istraživanja su pokazala da su ljudi koji spavaju dovoljno uglavnom sretniji u životu. Kada nam nedosaje kvalitetnog sna, naše emocije mogu biti nestabilnije jer ih je teže kontrolirati. Također, ranije spavanje može značiti i ranije buđenje, što može biti važno ako želimo uhvatiti više dnevnog svetla i serotonina – hormona sreće za poboljšanje raspoloženja. (B92.)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,