Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najbolje vježbe za trbušnjake ikada

plank-300x200
Preuzmite sliku

Najbolje vježbe za trbušnjake ikada

\"plank-300x200\"Poznati američki trener Joe Dowdell, koji je mnogim slavnim osobama pomogao da isklešu tijela, predlaže tri vježbe za trbušne mišiće koje će vam osigurati zavidnu liniju u bikiniju.

\'Umjesto da vam predložim svoje tri najdraže vježbe za trbušnjake, donosim tri za početnike i tri za one napredne\’, kaže Joe Dowdell, prenosi: InfoBar

Najbolje vježbe za trbušnjake – za početnike

1. Sklek

Lezite licem prema podlozi. Postavite ruke na spužvu, neka se laktovi ispružene ruke nalaze točno ispod ramena. Noge su ispružene na podu. Podignite tijelo u ravnu liniju (pazite da kukovi ne vise). Zadržite položaj.

2. Sklek u stranu: Lezite na bok

Jednom se rukom podbočite, a noge neka budu ispružene, jedna na drugoj. Podignite tijelo ispravljajući liniju oko struka, tijelo je na koncu u ravnoj liniji. Zadržite položaj 30 do 60 sekundi. Ponovite na drugoj strani.

3. Vucite elastično uže

Za ovu vježbu potrebna je sprava ili sami namjestite elastično uže koje ćete povlačiti prema prsima. Povucite uže tako da postane napeto. Zatim se zarotirajte 45 stupnjeva tako da vam je lice sa strane, u odnosu na uže. U raskoraku počnite povlačiti uže prema prsima. Prilikom izvođenja vježbi održavajte kontrolu tako da vi vučete traku ili uže, a ne oni vas. Cilj vježbe je oduprijeti se rotiranju.

Najbolje vježbe za trbušnjake – za napredne

1. Klečeći na jednoj nozi vucite elastično uže prema dolje

Elastično uže sad je učvršćeno iznad vas. Kleknite na jednu nogu, dok je druga noga oslonjena na stopalo. Rukama koje su malo razmaknute uhvatite uže i povucite prema dolje, ispred sebe. Neka ruke budu ispružene, a trbušni mišići napeti. Zatim kleknite na drugu nogu, pa ponovite seriju vježbi.

2. Klečeći na jednoj nozi vucite elastično uže prema gore

Ova vježba je vrlo slična prethodnoj, samo što je elastično uže ovaj put pričvršćeno blizu poda. Ruke neka budu ispružene, a trbušni mišići napeti, sve vrijeme.

3. Obrnuti čučanj u zraku

Počnite oslonjeni na ruke i koljena, dok svaku nogu treba postaviti u elastičnu traku, tj. TRX band (pogledajte video koji slijedi). Kad su stopala postavljena, podignite koljena s podloge, dok ruke trebaju biti u stavu sličnom skleku. Napnite mišiće trbuha, leđa neka budu što ravnija. Koristeći trbušne mišiće, privucite koljena prsima. Pažljivo ispružite noge u početni položaj.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: