Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Najbolje savjete o majčinstvu zatražite od svojih mama

Preuzmite sliku

Mame uvijek znaju najbolje, zar ne? A zašto onda rijetko koja mama baš svoju mamu odabere za najboljeg savjetnika? 

Čudno je to s tim mamama, svjesne smo toga posebno sada kada smo i same mame, i još se uvijek prilično dobro sjećamo kako smo baš za svoje mame znale reći da “ništa ne znaju”. Ali, realno a ko je nas odgojio? I još realnije, pa nećemo baš same za sebe reći da ne valjamo.

E pa baš zato što mame znaju najbolje ekipa s portala Pure Wow za majčinske je savjete pitala upravo svoje mame, a one kažu ovo:

1. “Kada imate više od jednog djeteta uvijek budite svjesni da riječ “fer” tu nema isto značenje jer jednostavno nikada ne možete biti toliko fer da se prema djeci odnosite isto. Osim baš ako su blizanci u pitanju. U suprotnom, svako je dijete individua za sebe.”

2. “Nađi sebi dobru dadilju i unaprijed je zakaži za svaku subotu uvečer. Izađite van, opustite se u dvoje i tako zadržite zdrav razum.”

3. “Nemoj sebi stalno tovariti na vrat neke planove i aktivnosti. Lijeni su ti dani jako važni, znaš, jer tada svi zajedno uživate u spontanim aktivnostima, a one se redom pokažu baš kao one koje djeca najradije pamte.”

4. “Planirajte porodična putovanja – to će vam vrijeme svima jako dobro doći, bez iznimke.”

5. “Ne bunite se na torbe pune grickalica i igračaka – što više toga imate spremljeno manje su šanse da će vam dijete doživjeti ispad bijesa jer nema to i to.”

6. “Ne dajte da vam obroci izgledaju kao da jedete svako za sebe. Ako to ne može biti ručak, onda večeru obavezno jedite svi zajedno i to vrijeme iskoristite za porodično druženje, za komunikaciju, da jedan drugome ispričate sve što vas je taj dan tištilo, veselilo, što ste postigli, što planirate ….”.

7. “Pustite svoju djecu da vas svakodnevno zadivljuju, čak i onda kada biste im najradije rekli – mene to stvarno ne zanima. Djeca trebaju vašu pažnju i vaše divljenje.”

8. “Svaku večer, prije spavanja, ma koliko već veliki bili, dajte im pusu i recite im koliko ih volite. To je trivijalna, a opet tako velika stvar za svako dijete.” (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,