Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Najbolje ideje dolaze vam tokom tuširanja? Stručnjaci otkrili zašto je to tako

Preuzmite sliku

Je li vam se ikada dogodilo da ste tokom tuširanja dobili neku odličnu ideju? Stručnjaci su možda otkrili razlog zašto baš tada dolazi do najboljih ideja.

Već godinama stručnjaci raspravljaju o takozvanom “efektu tuširanja” i zašto se pojavljuje. Najnovija istraživanja uspjela su razjasniti ovi misteriju, piše Science Alert.

Eksperiment koji su stručnjaci proveli na Univerzitetu u Virginiji otkriva da prekomjerna koncentracija na zadatak može biti neprijatelj kreativnosti.

Umjesto da razmišljate o problemu dok se ne riješi, rezultati pokazuju kako je bolje uzeti pauzu i raditi nešto drugačije što ne zahtijeva veliku koncentraciju, kao što je tuširanje.

Tako um može slobodno lutati, bez svrhe ili smjera. Istraživači smatraju da je vjerovatnije da ćete smisliti nešto pametno dok misli lutaju.

Stoga, ako imate problem za koji ne možete pronaći rješenje, radite nešto čime ćete se okupirati poput šetnje, rada u vrtu ili tuširanja. Sve te aktivnosti su umjereno angažovane, odnosno ne zahtijevaju veliki napor, pa slobodno kretanje misli olakšava stvaranje novih ideja.

Stručnjaci navode da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se istražio učinak “efekta tuširanja”, ali ovi novi rezultati daju uvid o tome kako blago angažovani zadaci, poput tuširanja, mogu pomoći u stvaranju kreativnih misli u stvarnom svijetu. (N1 BiH)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,