Utorak, 21. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najbolje domaće rješenje za suhe i ispucale pete

Malo koja žena ljeti se ne susreće sa suhim i ispucalim petama koje su prije svega estetski problem, ali može izazvati i bol, pa čak i infekciju ako se ne tretira na vrijeme. Srećom, postoji vrlo jednostavan kućni recept s kojim će koža na petama napokon postati mekana i lijepa.

Ispucale i suhe pete nemojte ignorisati – posvetite im malo više pažnje i suhe kože s vremenom će biti sve manje. Ovaj problem može se riješiti dnevnom rutinom od nekoliko koraka, a poznata američka klinika Mayo otkrila je najbolji kućni recept za tretiranje ispucanih i suhih peta, prenosi Zadovoljna.hr.

Korak 1. 

Njegu peta započnite s nanošenjem hidratantne kreme barem dva puta dnevno koristeći gušće kreme. Neke hidratantne kreme sadrže sastojke koji omekšavaju kožu te pomažu u uklanjanju mrtve kože poput uree, salicilne kiseline i alfa-hidroksikiseline, a koji mogu izazvati lagani osjećaj bockanja ili iritacije.

Korak 2.

Posvetite svojim petama malo više pažnje prije odlaska u krevet. U čistoj ili vodi kojoj ste dodali malo sapuna namačite stopala oko deset minuta te ih lagano obrišite peškirom. Pete zatim nježno istružite s grubljom spužvicom, kamenom za skidanje suhe kože ili sličnim pomagalom. Nanesite masniju kremu na bazi ulja ili vazelin te za kraj obucite tanke pamučne čarape koje će pospješiti djelovanje kreme. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,