Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najbolja nastavnica na svijetu: Zna 35 jezika, podučava i izbjeglice…

Preuzmite sliku

Britanka izabrana za najbolju nastavnicu na svijetu naučila je osnove većine od 35 jezika koji se govore u njenoj školi i može komunicirati s učenicima i njihovim roditeljima među kojima ima puno izbjeglica

Britanka Andria Zafirakou, nastavnica u siromašnoj multietničkoj londonskoj četvrti, osvojila je nagradu “za najbolju nastavnicu na svijetu” i milion dolara.

Mohamad ben Rašid Al-Maktum, vladar Dubaija je nakon što je dobitnici uručio nagradu, na Twitteru “čestitao Andriji Zafirakou na tituli najbolje nastavnice na svijetu, najljepšem zanimanju”.

  • Andria Zafirakou je bila među 10 finalista od 30.000 kandidata iz 179 zemalja prijavljenih na međunarodno takmičenje kojem je svrha vratiti ugled zanimanju nastavnika.

    Zafirakou koja podučava u državnoj školi u Alpertonu, u sjevernom dijelu Londona, naučila je osnove većine od 35 jezika koji se govore u toj školi i može komunicirati s učenicima i njihovim roditeljima među kojima ima puno izbjeglica. Također se izborila za promjene školskog programa kako bi ga približila učenicima.

    Svečanost predaje nagrada obilježio je dolazak svjetskog prvaka Formule 1 Britanca Lewisa Hamiltona, koji je donio nagradu u svom sportskom bolidu uz pratnju policije. Nagrada obvezuje dobitnika da se još najmanje 5 godina bavi tim pozivom.

    Zakladu je osnovala porodica Varkley, Indijci koji od 1950-ih žive u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji su tada bili britanski protektorat. Osnovali su mrežu privatnih škola. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje