Četvrtak, 25. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naizgled nevažna stvar koju biste trebali svakodnevno činiti ako radite od kuće

Preuzmite sliku

Vjerovatno ste mislili da ćete imati vremena na pretek, i da ćete sve radne zadatke završavati do tri puta brže nego inače. Ali realnost je drugačija. Utoliko više ako imate djecu koja sad slušaju nastavu od kuće i ako živite u vrlo malom stambenom prostoru. Međutim da je moguće sa ovim izazovima izaći na kraj pokazuje sve veći broj onih koji su našli način da funkcionišu u ovim neizvjesnim vremenima. Ipak stručni psiholozi savjetuju da je jednu stvar važno uraditi u toku dana ako radite od kuće. Šta je u pitanju, okrivamo vam u redovima koji slijede.

Dakle rad od kuće, djeca, partner, kućni poslovi – sve to kad se zbroji, zaista je važna dobra organizacija. Ako je trpezarijski sto ili radna površina u kuhinji postala vaša kućna kancelarija, u nedostatku zasebne prostorije za rad, na kraju dana (ili nakon 8h rada) važno je da – zatvorite laptop i sklonite ga po strani. Ovaj postupak možda djeluje banalano ali on zapravo sugerište vašem mozgu da ste za danas – završili sa poslom. To znači da sada treba da se okrenete drugim važnim stvarima u vašem životu. Kao kad biste napustili kancelariju i došli svojoj kući, prenosi Ženski Magazin.

Zbog čega je ovo važno?

Posla će uvijek biti, danas, sutra, prekosutra. Ako ste uradili dovoljno za današnji dan, nema potrebe da i dalje ostavljate sebi opciju da pregledavate email-ove, poruke od kolega i tragate za novim radnim zadacima. Kada zaklopite lap top, vi ste “izašli iz kancelarije” i imate jednu manje obavezu na pameti. Takođe sklanjanjem lap topa sa trpezarijskog stola, vi vraćate datom prostoru njegovu prvobitnu namjenu ili mu dajete neku novu koja nema veze sa vašim poslom. Već nakon par dana pošto krenete da primjenjujete ovu taktiku za rad od kuće, primijetićete kako ste postali opušteniji i organizovaniji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,