Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Način na koji donosite odluke govori mnogo o vašoj ličnosti

Preuzmite sliku

Neki su od nas prilikom donošenja odluka spontani i nagli, dok će drugi dobro promisliti i prvo temeljito analizirati sve moguće ishode

Istraživači sa sveučilišta u Connecticutu odlučili su proučiti kako donošenje odluka utiče na nas. Fokusirali su se na način donošenja odluka, a svoja zapažanja uvrstili su u studiju koju je objavio “Journal of Individual Differences”.

Nakon provedene ankete tim istraživača kategorizirao je ispitanike koji su sudjelovali u istraživanju u dvije kategorije – “maksimizatore” i “zadovoljavatelje”.

Maksimizatori

– osobe koje imaju visoke standarde prilikom donošenja odluka
– spremni su čekati kako bi došli do odluke koja će odgovarati tim standardima
– odmah se spremno hvataju ukoštac s neugodnim situacijama
– čine to kako bi u budućnosti osigurali bolji ishod situacije

Zadovoljavatelji

– osobe na drugom kraju spektra
– zadovoljit će se odlukom koja ispunjava minimalne kriterije
– voljni su prihvatiti slabiji rezultat samo zato da ne bi morali dugo razmišljati o odluci

Tradicionalno se promišljeno donošenje odluka smatra boljim i ispravnim, dok se nagle odluke utemeljene na krivim kriterijima smatraju neodgovornima. Međutim, voditeljica istraživanja Susan Zhu kaže da se radi o dva različita načina razmišljanja te nijedan od njih nije nužno bolji.

Istraživanje je pokazalo da su maksimizatori savjesni, optimistični i općenito više zadovoljni svojim životom. S druge strane, zadovoljavatelji su načelno opušteniji i manje rigidni.

Zaključak je da temeljito promišljanje definitivno donosi pozitivne rezultate, ali povremeno moramo biti spontani i živjeti u trenutku kako bismo postigli balans između ova dva načina razmišljanja i življenja. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,