Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na stomaku, leđima ili boku: Sve prednosti i mane vašeg položaja spavanja

Preuzmite sliku

Spavanje na leđima štiti od bola u kičmi i vratu, ali ne preporučuje se ljudima koji hrču. Spavanje na boku sprječava pojavu bolova u leđima, ali nije dobro za lice, dok je spavanje na stomaku loše za kičmu.

Dobar san jača imunološki sistem, daje energiju i povećava koncentraciju, a u tome veliku ulogu ima i položaj spavanja. Tako spavanje na boku najbolje štiti kičmu, a san na stomaku smanjuje pritisak na diskove, prenosi 24sata.hr.

Spavanje na leđima: Odlično za kičmu, loše za hrkače

Spavanje na leđima štiti od boli u kičmi i vratu. Najbolji je izbor za zdravlje unutarnjih organa, a pomaže i kod mršavljenja. Da bi kičma bila u pravilnom položaju najbolje je ispod koljena staviti jastuk kao potporanj. Međutim, ovaj položaj ne preporučuje se ljudima koji hrču zato što će samo pogoršati njihovo stanje. Jezik pada u donji dio grla i zatvara dišne puteve zbog čega je hrkanje još intenzivnije.

Spavanje na boku: Odlično za disanje, loše za lice

Fetalni položaj ili spavanje na boku sprječava pojavu bolova u leđima zato što prati prirodnu zakrivljenost kičme. Najvažnije je da je glava u istoj ravnini kao i tijelo, odnosno na jastuku, jer biste u suprotnom mogli iskriviti vrat i pokvariti držanje.

Također, ovaj položaj olakšava disanje i napinjanje stomaka te ublažava žgaravicu. Najbolji je izbor za sve one koji hrču, no mana mu je ta što uzrokuje bore. Koža je stalno naslonjena na jastuk što uzrokuje gužvanje.

Spavanje na stomaku: Dobro za bol u donjem dijelu leđa, loše za kičmu

Povremeno spavanje na stomaku ublažava bolove u donjem dijelu kralježnice jer smanjuje pritisak na diskove kičme. U tom slučaju može vam pomoći.

No stručnjaci ističu da je ovaj položaj najriskantniji za leđa. Spavanje na stomaku ravna prirodno zakrivljeni donji dio leđa, a glava je cijelo vrijeme u istom položaju što nepovoljno utiče na vratnu kičmu. Zato se stvara pritisak na živce, zbog čega su nakon buđenja mogući trnci i gubitak osjećaja u rukama i nogama, piše Fitsugar.com(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,