Nedjelja, 3. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na kojim dijelovima tijela prvo gubite kilograme kada vježbate?

Preuzmite sliku

Da li ste znali da ne gubite ujednačeno duž cijelog tijela suvišne kilograme kada vježbate?

Takođe, muškarci i žene gube višak kilograma na različitim mjestima, prije svega zbog svoje različite konstrukcije. Svaki put kada “nabacite” nekoliko kilograma više, oni se prvo vide na vašim bokovima, stomaku i butinama. To su na ženskom telu najkritičnija mjesta, odnosno magneti za suvišne kilograme, prenosi Ženski magazin.

Gdje prvo gubite suvišne kilograme?

Da li za razliku od vaše najbolje prijateljice primijetite da vam se obim struka smanjuje ili su vam mršavije noge, dok je njen gornji dio znatno manji i na licu joj se vidi da je smršala? Činjenica je da suvišne kilograme svako od nas gubi na različitim mjestima. Nedavna studija je pokazala da koliko god se trudili da ciljate određena područja za mršavljenje, ne možete nužno da kontrolišete gdje na tijelu dolazi do gubitka masti.

Pojedini dijelovi tijela se prirodno brže oslobađaju masnih naslaga, a stručnjaci objašnjavaju i zašto. Žene prirodno imaju više potkožne masti, vrstu masti koja se taloži ispod kože i koja je dobrim dielom odgovorna za ženske obline. Dok muškarci na prvom mjestu gube obim u predjelu stomaka, žene gube težinu duž cijelog tijela, zadržavajući do samog kraja sloj sala na bedrima i bokovima. Kada je u pitanju gubitak kilograma, genetika je presudna.

Zašto žene zadržavaju suvišnu masu na kukovima i bedrima?

Pa, u prvom redu trebalo bi da okrivimo Majku prirodu i sposobnost rađanja. Njen plan je da stvori tlo pogodno da stvaranje novog života, a takvom tlu treba sloj masnoće. Iz tog razloga se na ženskim kukovima, bedrima i stomaku zadržava mast. U tom pogledu, prije ćete prilikom vježbanja formirati mišiće na rukama, leđima i grudima, nego na stomaku. Masnoća na kukovima, stražnjici i na bedrima je presudna za rađanje djece, s toga se sa ovih dijelova naročito žena koja je rodila dijete, jako teško oslobađa masnoće. Povećana masnoća povezana je sa višim nivoom estrogena kod žena.

Da li je ikako moguće prvo gubiti masne naslage na stomaku?

U savremenom svijetu sve je moguće pa i to, iako u suštini klasičan režim vježbanja vam to ne može obezbijediti. Imajte na umu da kada vježbate vaš kompletan metabolizam se ubrzava, a to vam pomaže da se oslobodite masti koja se nataložila i na stomaku. Možda vam to neće mnogo značiti, ali vaše zdravlje zavisi od malo masnoće u predjelu stomaka s toga ne forsirajte previše gubitak pojasa za spasavanje. Koliko vam je vremena trebalo da formirate masne naslage u toj regiji, toliko vam u prosjeku treba i da se nje oslobodite. Gubitak masnoće je maraton, a ne sprint. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,