Četvrtak, 23. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Na glavi nose i po 15 kilograma cigli za bijednu satnicu i bez ikakve zaštite

Preuzmite sliku

Ne samo da nose prekomjerni teret koji prijeti njihovom zdravlju, već i rade u teškim uslovima – na užarenom suncu i u velikoj prašini rade od 12 do 14 sati dnevno, šest dana usedmici bez ikakve zaštitne odjeće.

Radnici u Dhaki u Bangladešu na glavama nose velike terete – i po 1500 cigli dnevno – za bijednu nadnicu.

Iako postoje moderne mašine za izradu cigli, u Bangladešu se sve uglavnom radi – ručno, odnosno istom tehnikom koji su koristili prije otprilike 150 godina. Zemlja se miješa s vodom, oblikuje u cigle i pušta da se osuši na suncu prije nego što se stavlja u peć.

  • Peći za pečenje cigle ispuštaju otrovne pare – ugljendioksid, dušikov oksid i sumporni oksid koji su vrlo štetni za oči, pluća i grla ljudi, a ostavljaju i negativne posljedice na okoliš. Prema nekim statistikama gotovo 60 posto onečišćenja zraka u Dhaki potiče upravo od ove industrije, prenosi punkufer.hr.

  • Unatoč tome, oko 400 hiljada migranta svih generacija te iz različitih dijelova zemlje svake godine dolaze u Dhaku kako bi radili na ovim poljima cigle i zaradili za hljeb.

  • Ne samo da nose prekomjerni teret koji prijeti njihovom zdravlju, već i rade u teškim uvjetima – na užarenom suncu i u velikoj prašini rade od 12 do 14 sati dnevno, šest dana u sedmici bez ikakve zaštitne odjeće.

  • Posao je težak, a monoton. Povrede na radu su česte, no ne postoji zakonska regulativa koja radnike štiti u takvim slučajevima. Povrh sve, dnevnice su iznimno male – otprilike 350 bangladeških taka po danu ili oko 3 eura. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , ,