Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Muški vs ženski mozak: Šest fraza koje će on shvatiti potpuno drugačije

Preuzmite sliku

Pazite kako pričate sa svojim dragim, jer može većinu situacija protumačiti kao povod za raspravu…

Na mnoge situacije muškarci i žene gledaju drugačije i zato nam se ponekad čini kako ne možemo da pronađamo zajednički jezik s partnerom. Izdvajamo 6 fraza koje neće isto značiti zavisno za vas i za njega. Umjesto što ćete se ljutiti na njega, pokušajte da razumijete da jednostavno njegov mozak drugačije funkcioniše.

Hajde da razgovaramo

Za njega: Muškarci ovakve rečenice čuju kao problem koji treba da se riješi. Dakle, ako čuju ovu frazu to znači da je nešto pošlo naopako.

Za nju: Za žene je komunikacija sredstvo vezivanja sa partnerom. Dakle, predlog za razgovor ne mora imati svrhu, ali bi je odbijanje uznemirilo.

Ti mene ne slušaš

Za njega: Muškarci bolje sagledavaju informaciju ako razmišljaju o tome, često izgledaju nezainteresovani zbog toga, ali u stvari pažljivo slušaju.

Za nju: Žene obično izražavaju zabrinutost gestovima ili uzdasima, primajući lično razgovor. Muškarci često ne mogu da razumiju takvo ponašanje.

Hajde da to uradimo zajedno

Za njega: Muškarci ne vole da dijele svoje pobjede, žele pohvale samo za sebe i zbog toga nisu dobri u timskom radu. Mada, oni se neće složiti sa ovim.

Za nju: Naučnici kažu da hormon oksitocin čini žene društvenijim bićima od muškaraca. Važno je da sve što rade, rade zajedno jer na taj način dokazuju sebi da nisu same.

Pusti me da ćutim

Za njega: Kada su u pitanju komplikacije, muškarci rijetko govore o problemima. Uobičajeno, njima je potrebno da ćute kako bi prevazišli stres ili razmišljali o problemu.

Za nju: Postoji šala o ženi koja misli da je njeno ćutanje kazna za njenog muža. I to je tačno. Žene često pokušavaju da manipulišu muškarcima svojim ćutanjem, dok muškarci jednostavno ne razumiju takvo ponašanje.

Raspravićemo kasnije

Za njega: “Kasnije” za muškarce predstavlja neutralnu riječ, jer njihove misli mogu da budu okupirane i nečim drugim.

Za nju: Žene su poput multipraktika i nije im strano da rade više stvari u isto vrijeme. Zbog toga, prijedlog da se diskusija ostavi za kasnije, za žene može izgledati kao uvreda.

U redu!

Za njega: Muškarci nisu toliko emotivni kao žene, a to se najčešće ogleda u njihovom govoru. U svom svakodnevnom rječniku koriste mnogo manje epiteta, za njih su sasvim normalne riječi poput “u redu”, “dobro” ili “OK”.

Za nju: Žena izgovori oko 20.000 riječi dnevno, što je 1,5 puta više od muškarca. Kako bi svaku emociju iskazale živopisno, dame koriste reči poput “izvanredno”, “divno” i slično tome, dok se “dobro” može smatrati grubim. (bizlife.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,