Nedjelja, 17. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Muškarci, spavate li dovoljno? Pazite se…

Preuzmite sliku

Ako ste ikada u to sumnjali, i ovo je istraživanje još jednom dokazalo kako je vrlo važno dovoljno spavati – ovoga puta razlog je rizik od dijabetesa.

Prevelik ili premalen broj sati sna može povećati rizik za razvoj dijabetesa kod muškaraca, pokazala je studija koju su proveli stručnjaci s VU Medicinskog centra u Amsterdamu pod vodstvom ljekara Femke Rutters te svoja otkrića objavili u publikaciji Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Razlikuju se dva tipa dijabetesa – onaj tipa 1 javlja se kad tijelo ne proizvodi inzulin, a dijabetes tipa 2 razvija se kad organizam ne može učinkovito iskoristiti inzulin.

 • muskarac-muskarci
 • Inzulin je hormon koji proizvode beta stanice gušterače koje transportiraju glukozu iz krvotoka u tjelesne stanice, gdje se koristi za energiju. Ako beta stanice ne mogu proizvesti dovoljno inzulina ili tijelo ne odgovara pravilno na njega, nivo glukoze u krvi raste. Debljina i nedostatak fizičke aktivnosti dva su faktora životnog stila koji podižu rizik od dijabetesa.

  U ovoj su studiji Rutters i kolege ispitivali utječe li dužina spavanja na razvoj dijabetesa i kako.

  Velika europska studija

  Tim je analizirao podatke 788 zdravih muškaraca i žena u dobi od 30 do 60 godina iz 19 europskih zemalja. Svi su oni sudjelovali u europskoj studiji koja je istraživala povezanost između osjetljivosti na inzulin i srčanožilnih bolesti. Naučnici su utvrđivali koliko ispitanici spavaju noću, a mjerena je i njihova fizička aktivnost pomoću akcelerometra. Rizik ispitanika za dijabetes utvrđivan je testom hiperinzulinemijske euglikemijske spone kojim se mjeri sposobnost tijela za korištenje inzulina.

  U usporedbi s muškarcima koji su spavali preporučenih sedam sati svake noći, oni koji su spavali duže ili kraće imali su lošiji metabolizam glukoze, pokazalo je mjerenje.

  – Kod muškaraca je previše ili premalo sna bilo povezano s lošijim odgovorom tjelesnih stanica na inzulin, što povećava rizik od razvoja dijabetesa u budućnosti, objasnila je Rutters.

 • muskarac-san-spavanje
 • Nadalje, muškarci koji su spavali manje od sedam sati svake noći imali su više količine šećera u krvi od onih koji su prosječno spavali sedam sati.

  Rezultati velikog euopskog istraživanja uopće nisu bezazleni ako uzmemo u obzir kako je dijabetes, uz bolesti srca, jedna od najbrže rastućih bolesti u svijetu…

  Kod žena je drugačije

  Takve razlike nisu uočene među ženama. Štaviše, istraživački je tim otkrio da će stanice žena koje spavaju manje ili više od preporučenih sedam sati na noć vjerovatnije pravilno odgovarati na inzulin te da će njihove beta stanice bolje funkcionisati, čime se sugeriše da nedostatak sna ne podiže rizik od dijabetesa u žena. Ipak, naučnici kažu da njihova otkrića pokazuju koliko je važno dovoljno spavati.

  – Čak i kad ste zdravi, prekratko ili predugo spavanje može štetiti vašem zdravlju. Ovo istraživanje pokazuje koliko je san važan za jedan od ključnih aspekata ukupnog zdravlja – metabolizam glukoze, rekla je Femke Rutters. (Živim.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,