Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Muškarac tvrdi da mu se zbog korone spolovilo smanjilo 3,5 centimetra: Evo šta kažu urolozi

Preuzmite sliku

Koronavirus pandemija zahvatila je cijeli svijet, a pored posljedica koje su nam već poznate, jedna od njih posebno će zabrinuti pripadnike jačeg spola.

Naime, jedan 30-godišnji muškarac izjavio je kako se suočio sa nesvakidašnjom posljedicom koronavirusa, a riječ je o smanjenju spolovila.

Nakon prebolovanog virusa, veličina njegovog spolovila smanjila se za čak 3,5 centimetra. Kako tvrdi, muškarac je prije same bolesti imao “nadprosječnu” veličinu spolovila, ali nakon što je hospitaliziran uočio je znatnu promjenu.

“Čini se da je ovo trajni problem”, izjavio je.

Da ovo nije neuobičajena pojava, potvrdili su i urolozi koji su se već suočili sa sličnim iskustvima muškaraca.

Prošle godine, američki urolozi su povodom Nacionalnog mjeseca impotencije upozorili muškarce da vode računa o svom zdravlju, istaknuvši kako se trebaju vakcinisati barem “zbog erekcije”.

Objasnili su kako zaraženost koronavirusom može uzrokovati erektilnu disfunkciju, uzrokujući kod pacijenata tzv. “covid spolovilo”.

U prezentiranom videu muškarci su podijelili svoja iskustva prije i poslije korone, uz statistiku koja pokazuje kako muškarci koji su prebolovali ovaj virus imaju čak šest puta veću vjerovatnost da će imati ovu posljedicu.

Istraživanje podupire i studija koja je u Italiji sprovedena na 100 muškaraca, a koja je pokazala vezu između virusa i problema sa erekcijom. Iako se radi o relativno maloj studiji, pokazala je čak 5,5 puta veći rizik od erektilne disfunkcije.

Još jedna studija iz 2021. godine pokazala je kako su muškarci nakon covida-19 i suočavanja sa erektilnom disfunkcijom imali čestice virusa u spolovilu. Autori su objasnili kako ta infekcija može biti krivac za ograničen dotok krvi.

Iako nijedna od mogućih teorija zašto koronavirus može uzrokovati smanjenje muškog polnog organa nije dokazana, stručnjaci tvrde da postoji nekoliko uzroka.

Prema urolozima, erektilna disfunkcija može biti povezana s vaskularnim učincima bolesti.

Osobe koje pretrpe teži oblik ove bolesti mogu doživjeti upalu u cijelom tijelu, a naročito srcu i dijelu oko njega, što može blokirati i protok krvi do spolovila.

Ipak, tvrde kako za ovaj problem možda i ima pomoći.

Iako je u početku bio fokus na lijekovima, urolog Charles Welliver tvrdi kako od pomoći mogu biti i uređaji za “rastezanje spolovila”.

“Postoje podaci da je to moguće”, rekao je on.

Oglasila se i urologinja i doktorica seksualne medicine Ashley G. Winter.

“Ovo su jednostavne stvari koje možete učiniti i kod kuće, a pomažu da vratite prvobitnu veličinu svog spolovila”, rekla je ona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,