Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Muškarac tvrdi da je plivanjem u hladnoj vodi izliječio tjeskobu i napade panike: Ovo je njegova priča…

Preuzmite sliku

Mnoga istraživanja tvrde da plivanje u hladnoj vodi pomaže u liječenju depresije, stresa i anksioznosti, a da je to istina posvjedočio je svojim iskustvom i Tim Clare, autor i pisac iz Velike Britanije, prenosi 24sata.hr.

Tim se dugi niz godina borio s teškom tjeskobom i učestalim napadima panike. Pokušao je sve konvencionalne tretmane, a kada je došao ‘do zida’, odlučio je isprobati nešto drugačije. Ovo je njegova priča:

“Moja potraga za pronalaženjem lijeka za svoju tešku tjeskobu i učestale napade panike bila je jako iscrpljujuća. Anesteziolog, Mark Harper, predložio mi je plivanje u hladnoj vodi o čemu je napravljeno i istraživanje, a on je bio jedan od autora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tim Clare (@tim.clare.50)

Samo šest ciklusa od po tri minute plivanja u vodi temperature 10 -14 stepeni, više dana za redom, promijenilo je način na koji moje tijelo odgovara na stres –  ili je barem tako govorila teorija. Uranjanje u vrlo hladnu vodu izaziva nešto što se zove ‘odgovor na hladni šok’ – suženje krvnih žila, ubrzan rad srca i hiperventilaciju. Međutim, kada se ponovno izlažete umanjuje se intenzitet ovog odgovora. Tijelo se prilagodi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tim Clare (@tim.clare.50)

Teorija kaže da se odgovor na stres smanjuje kako tijelo utišava veliku hormonsku kaskadu potaknutu ovim kratkim i voljnim izlaganjima putem nečega što se zove ‘unakrsna prilagodba’. Zatim, kada postanete uznemireni jer ste u saobraćaju u krivoj traci koja nikako da se pokrene, vaše srce ne lupa tako brzo i postajete racionalniji.”  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje