Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Muškarci, znate li zašto ćelavite?

celavost-muskarci1
Preuzmite sliku

Prema rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu \'Science Translational Medicine\’, analizom muške ćelavosti te pokusima na laboratorijskim miševima otkrivena je tajna ćelavosti i počelo se raditi na sredstvima koja će tretirati gubitak kose.

\"celavost-muskarci1\"Većina muškaraca počinje ćelaviti u srednjoj životnoj dobi i do 70. godine oko 80 posto njih izgubi barem dio kose. Muški hormon testosteron u tome ima ključnu ulogu, kao i genetika. Oni zajedno uzrokuju \'skupljanje\’ korijena dlake, što vodi u ćelavost.

Identificirana meta terapije ćelavosti

Znanstvenici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji analizirali su koji se geni aktiviraju u trenutku kad počinje gubitak kose te su utvrdili da je razina proteina nazvanog prostaglandin D povišena u stanicama folikula dlake na dijelovima glave zahvaćenim gubitkom kose.

U laboratoriju su uzgojeni miševi s visokim razinama proteina i oni su potpuno \'oćelavili\’, a presađene ljudske dlake prestale su rasti kad im je dodan taj protein.

Voditelj istraživanja George Cotsarelis sa sveučilišnog odjela za dermatologiju rekao je kako je istraživanje \'u osnovi pokazalo da je prostaglandin povišen na ogoljelim dijelovima glave\’ i da on blokira rast dlake. \'Time smo identificirali metu terapije muške ćelavosti\’, dodao je Cotsarelis.

Izvor: Hina / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: