Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Muči vas hrđa? Evo kako je lako ukloniti, s jednim predmetom koji već imate kod kuće

Preuzmite sliku

Hrđa se može nakupiti na posuđu, kućnim potrepštinama ili vanjskom namještaju i može je biti teško ukloniti, ali postoji jedan jednostavan i brz način za uklanjanja hrđe za koji sve potrebno vjerovatno već imate kod kuće.

– Ne trebate kupovati skupe proizvode za čišćenje hrđe – kažu stručnjaci iz House Digesta, jer “problem može riješiti i obična aluminijska folija“.

Ona naime hemijski otapa željezne okside privlačeći molekule kisika na sebe, a svakako je bolja opcija od štetnih hemijskih spojeva ili čelične vune.

– Hemijski spojevi koji su jako kiseli mogu učiniti metal manje izdržljivim, dok čelična vuna može ostaviti površine bez sjaja. Možete koristiti aluminijsku foliju u cijeloj kući, ali ona će biti posebno učinkovita u uklanjanju mrlja sa srebrnog posuđa – kažu stručnjaci. Trebate samo pomiješati vodu i ocat, s tim da pazite da otopina ne bude prejaka, najbolje u omjeru 1:1, a zatim u toj otopini navlažite komad aluminijske folije.

Možete koristiti veći komad, kuglicu folije ili traku. Odaberite ono što će najlakše ući u uglove predmeta kojeg čistite. Uzmite još folije ako je potrebno i ponovno je navlažite u otopini. Kako hrđa odlazi s predmeta, obrišite ga suhom i čistom krpom.

Krpa se može isprati i oprati na uobičajeni način, a vaš zahrđali predmet bit će kao nov. Ako se hrđa ponovno nakupi, možete ponoviti cijeli postupak. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,