Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Muče li vas suhe i ispucale usne? Neke svakodnevne navike utiču na ovaj čest zimski problem

Preuzmite sliku

Sa zimskim temperaturnim minusima često se javlja i problem suhih, ispucalih usana. Postoji nekoliko uzorka, kao i nekoliko loših navika koje prakticiramo na dnevnoj razini.

Kako temperature padaju, treba se riješiti tih navika i pokušati spasiti suhe, ispucale usne te poduzeti potrebe mjere kako se situacija ne bi pogoršala.

Nakon što saznate razlog ispucalih usana, uložite u hidratantni balzam koji će intenzivno njegovati usne, zahvaljujući hranjivim, reparativnih i zaštitnim sastojcima. Glamour donosi nekoliko najčešćih uzroka suhih i ispucalih usana:

1. Nedostatak vitamina

Vitamin B2 neophodan je za stanične funkcije pa tako i za zdrave usne. U prehranu ubacite hranu bogatu spomenutim vitaminom, kao što su jaja i nemasno meso kako biste razinu vitamina držali pod kontrolom tokom cijele godine. Nedostatak cinka i željela također je povezan sa suhim usnama pa prehranu obogatite zelenilom kako biste razinu minerala držali u ravnoteži.

2. Oblizivanje usana

Iako se čini kontra logike, lizanje usnica zapravo će samo pogoršati stvari. Slina na usnama isprat će prirodne masti s usana, što dovodi do suhoće.

3. Previše sunca ljeti

Ako ste tokom ljeta previše izlagali UV zrakama, sad bi to moglo doći na “naplatu” jer usne zimi mogu ispucati. Umjesto izlaganje suncu, obavezno nanesite SPF zaštitu koju je ključno koristiti tijekom cijele godine, ne samo u toploj sezoni.

 • 4. Balzami za usne s mirisom

  Ako koristite balzam za usne, a one su i dalje suhe, provjerite sastojke. Neki sadrže mirise na koje su usne osjetljive i mogu uzrokovati isušivanje. Možete imati alergiju na neke sastojke poput shea maslaca, pčelinjeg voska ili ricinusovog ulja pa bilježite što koristite, pratite reakcije i birajte proizvode u skladu s tim.

  5. Dehidracija

  Ako ne unosite dovoljno tekućine, organizam vam to može signalizirati i putem usana. Suhi “nabori” na usnama mogu značiti da trebate povećati unos vode. Dehidracija se vidi na usnama zbog nedostatka minerala pa se preporučuje između osam i 12 čaša vode dnevno. 

  6. Gljivična infekcija

  Suhe usne, posebno oko uglova usana, mogu biti pokazatelj da postoji infekcija. Ako se borite sa suhim usnama duže vrijeme, posjetite doktora kako biste vidjeli radi li se o gljivičnoj infekciji i dobili pravu terapiju. (diva.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,