Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Može dovesti do određenih posljedica: Zašto je spavanje s uključenim ventilatorom loše?

Preuzmite sliku

Neki ljudi ne mogu spavati bez uključenog ventilatora. Bilo zbog vrućih ljetnih noći ili zato što im zvuk pomaže da zaspe, vjetar koji puše direktno na njih je nužnost, piše Bright Side.

Međutim, iako ventilator sam po sebi nije poguban, noću njegovo korištenje može dovesti do određenih posljedica, prenosi Tuzlanski.ba.

Da bismo vam pomogli, želimo vam pokazati kako vaše tijelo može reagovati dok spavate s ventilatorom. Kao bonus, imamo nekoliko jednostavnih rješenja kako bez njega možete provesti hladnije noći.

1. Isušit će vam usta i nosne kanale

Studije otkrivaju da ostavljanje ventilatora uključenim može pomoći isparavanju znoja i vlage iz vašeg tijela, što dovodi do dehidracije i isušivanja usta i nosnih kanala. Ako živite na suhom području, na ovo treba obratiti posebnu pažnju, jer se ove posljedice mogu pojaviti još brže. Generalno, međutim, šoljica vode više je nego dovoljna za obnavljanje.

2. Može vam pogoršati alergiju

Ako imate alergije, spavanje s uključenim ventilatorom nije dobra ideja. Prema istraživačima, vjetar može pomoći u cirkulaciji čestica alergena, povećavajući šanse za astmu, suhe oči, alergiju na očima i peludnu groznicu.

 • 3. To je jedan od uzroka grčeva u mišićima

  Temperatura noću se brzo smanjuje i iako je izlaganje hladnoći jedan od uzroka grčeva u mišićima, ventilatori vas mogu izložiti koncentriranijem i konstantnijem hladnom zraku koji puše direktno na vas. S druge strane, ako imate tople noći, zrak koji puše iz ventilatora može povećati vašu normalnu tjelesnu temperaturu, što dovodi do bolesti povezanih s vrućinom, poput mučnine ili glavobolje.

 • Bonus: Evo šta možete učiniti umjesto da uključite ventilator

  1. Spavajte s otvorenim prozorom

  Jednostavno rješenje za vruće noći je jednostavno ostaviti otvoren prozor. Hladan vjetar tokom ranog jutra pomoći će hlađenju zraka u sobi. Ako se bojite komaraca, možete pokušati staviti mrežicu u svoj prozor.

 • 2. Stavite mokri peškir ili kantu punu vode blizu kreveta

  Da vaša soba ne bi bila dehidrirana, stavite mokri peškir uz uzglavlje ili napunite kantu vodom i ostavite je kraj kreveta, na podu. Ova rješenja će vam pomoći povećati vlažnost u vašoj spavaćoj sobi.

  3. Okrenite ventilator u drugom smjeru

  Ako jednostavno ne možete spavati bez ventilatora, pokušajte ga okrenuti u drugom smjeru. Na ovaj način neće puhati direktno na vas. Možete ga pokušati staviti i pored prozora, kako bi mogao uhvatiti vanjski zrak i pomoći mu da uđe u sobu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,