Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Morao prekinuti svoje školovanje zbog novca, a sada donira 20 miliona dolara za stipendije

Preuzmite sliku

Nije mogao plaćati školarinu pa se zaposlio kao vozač.

Prije gotovo 60 godina Amerikanac Calvin Tyler bio je prisiljen napustiti fakultet u svom rodnom Baltimoreu jer nije mogao plaćati skupu školarinu. Sada on i njegova supruga Tina doniraju 20 miliojuna dolara za stipendije studentima koji trebaju financijsku pomoć na Državnom univerzitetu Morgan. Za to tradicionalnoi crni univerzitet ovo je najveća donacija ikada, piše ABC News.

Tyler se 1961. godine upisao u školu koja se tada zvala Morgan State College da bi studirao poslovnu administraciju. Bio je prvi iz svoje porodice koji je pohađao koledž i nadao se biti prvi koji će steći fakultetsku diplomu. No, 1963. godine morao je napustiti studij i zaposliti se kao vozač UPS-a. Uspio je na korporativoj ljestvici, sudjelovao u izvršnim odlukama firme, da bi u konačnici postao viši potpredsjednik američkih operacija te firme. Na kraju je postao član upravnog odbora u kojem je dočekao penziju, prenosi telegram.hr.

  • Povećali su donaciju zbog pandemije

    Calvin Tyler očito nije zaboravio svoje skromne početke. Zajedno sa suprugom je 2002. godine osnovao Fond za stipendije na Državnom univerzitetu Morgan. Bračni par Tyler je 2016. godine Fondu obećao 5 miliona dolara. Budući da su se studenti i njihove porodice suočili sa financijskim poteškoćama tokom pandemije koronavirusa, Tyleri su morali povećati svoju donaciju za 15 miliona dolara i proširiti pravo na dodjelu stipendija na studente iz svih dijelova SAD-a.

    Fond je finansijski podržao već 222 studenta. “Donacije visokoškolskim ustanovama presudne su za pomoć mladim ljudima jer oslanjanje na državne zajmove nije odgovor. Studentski dug je teško opterećenje za nekoga ko pokušava napredovati u životu i samo želimo školovati što više mladih ljudi”, kazao je Tyler.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje