Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Modna kuća Chanel prvi put u historiji objavila koliko zarađuje

Preuzmite sliku

Prvi put u historiji modna kuća Chanel otkrila je koliko je zaradila ove godine. Ova modna kuća koja ima istoriju dugu 108 godina otkrila je tako da sada vrijedi 10 milijardi dolara.

Harpers Bazaar piše da se pretpostavljalo da je Chanel jedna od najvećih luksuznih marki u svijetu, a ovo je prvi put da su dokazali koliko stvarno zarađuju na godišnjoj bazi.

Prihod od 9,6 milijardi dolara

Chanel je tako za 2017. godinu prijavio prihod od 9,6 milijardi dolara sa stopom organskog rasta od 11 posto, što znači da firma ima profit od 2.7 milijarde dolara.

“Izvješće je sastavljeno kako bi se naglasila snaga naše bilance. Mi smo firma od 20 milijardi dolara, imamo organski rast od 11 posto. Nemamo dugova. Imamo 1,6 milijardi dolara u kešu. Sve su to važne stvari, koje nam omogućavaju naoružanje koje će nam omogućiti da ostanemo ono što jesmo – privatni i neovisni”; poručio je šef financija za Chanel, Philippe Blondiaux.

Usporediti Chanel s njegovim suparnicima je poprilično teško jer je mali broj njih objavio svoja puna financijska izvješća. Ipak, po redovitim djelomičnim izvještajima može se zaključiti kako posluju slične firme, piše Harpers Bazaar.

Pretpostavlja se stoga kako je najbliži Chanelu po zaradi Louis Vuitton. Vjeruje se kako su prošle godine zaradili između 7 i 8,7 milijardi dolara. Za Gucci se procjenjuje da je prošle godine zaradio oko 5,4 milijardi dolara, a ta firma nedavno je objavila da očekuje duplo brži rast na luksuznom tržištu. Njihov cilj je doseći 10 milijardi dolara i postati najveća svjetska luksuzna marka.

Ipak, nisu objavili u kojem vremenskom roku planiraju ispuniti taj veliki poduhvat. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,