Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Moderni roditelji sve manje rade jednu stvar koja je vrlo značajna za razvoj djece

Preuzmite sliku

Za mnoge od nas, lijeganje u krevet uz slatki zvuk uspavanki bio je ritual prije spavanja. Međutim, izgleda da moderni roditelji postupno ukidaju ovu tradiciju.

Prema nedavnoj anketi firme za istraživanje tržišta YouGov, tek nešto više od trećine novopečenih roditelja djeci mlađoj od pet godina pjeva uspavanke prije spavanja.

Ti su podaci rastužili Amy Andrews, muzičku terapeutkinju za novorođenčad. “Pjevanje je jedna od prirodnih supermoći roditelja”, kaže Andrews. “Pjevanje pojačava vezu između roditelja i bebe, koja je jako bitna za razvoj djeteta.”

Istraživanja pokazuju da pjevanje smiruje bebe, podržava njihov razvoj i jača odnos s roditeljem. Ostale prednosti pjevanja i pjevušenja za dojenčad uključuju poboljšan san, vitalne znakove, fizički napredak te smanjenje stresa i tjeskobe za roditelje te kraću hospitalizaciju za djecu na odjelu neonatologije, prenosi index.hr.

Zašto moderni roditelji ne pjevaju svojim bebama?

Andrews ima nekoliko pretpostavki, a najveći je krivac lak pristup muzici na pametnim telefonima i drugim uređajima.

“Druga misao je popularnost televizijskih emisija o talentima koji doprinose novorazvijenom kulturnom mitu da nismo svi pjevači”, kaže Andrews. “Istina je da svako može pjevati; pjevanje podržava naše zdravlje, a majčin ili očev prirodni glas ima sposobnost umiriti i pokazati ljubav bebi”

Trebate li puštati muziku na telefonu ili pjevati?

Andrews daje prednost pjevanju nad snimljenom muzikom iz tri važna razloga:

Povezivanje – “Pjevanje s vašim dojenčetom podržava dublju vezu, promičući naklonost roditelja prema bebi i bebe prema roditelju”, kaže Andrews.

“Jedinstvena kvaliteta i vibracija glasa roditelja ima snažan učinak na njihovu bebu jer su njihovi glasovi utješni zvuk koji je beba slušala i tokom boravka u maternici. To se ne može zamijeniti snimljenom uspavankom, ma koliko lijepa bila.”

Umirivanje – “Pjevanje također daje roditeljima učinkovitu strategiju za umirivanje bebe”, kaže ona. “Glas roditelja je odmah dostupan alat za utjehu.”

Odaziv na bebine znakove – Snimljena muzika stalni je poticaj koji ne reaguje na bebine znakove. Dječji znakovi mogu biti suptilni i trebaju roditeljsko budno oko. Roditelj koji pjeva može usporiti ili zaustaviti pjevanje, ljuljanje ili tapšanje kao odgovor na potrebe djeteta. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,