Utorak, 22. Oktobar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Moderni i jedinstveni dizajn: Kuća sa pokretnom terasom koja prati kretanje sunca

Quadrant House je kuća u Poljskoj koja vam na prvi pogled može djelovati obično, ali ne dajte se zavarati. Njen dizajn je sve samo ne jednostavan! Predstavljamo vam modernu vilu sa terasom koja se može rotirati tako da prati kretanje sunca, piše KućaStil.

Ovaj interesantan dizajn omogućava vlasnicima da postave terasu ispred prostorije koju žele da zaštite od prejakog sunca ili pak da je premeste i obezbijede veći prodor prirodne svjetlosti.

Sam sistem je dizajnirala i izradila firma “Comstal”, a dizajn uključuje specijalne šarke i šine po kojima se terasa rotira. Sistem koji pokreće terasu je potpuno automatizovan, ali se može kontrolisati i ručno.

Opremljen je sigurnosnim senzorima koji zaustavljaju kretanje ako terasa naiđe na bilo kakvu prepreku.

Drugi tip senzora reaguje na kretanje sunca i osigurava hlad i ventilaciju prostorijama koje su izložene. Terasa je opremljena i žaluzinama koje pružaju dodatnu zaštitu od niskog sunca.

“Quadrant House” se sastoji iz dva glavna volumena koji su postavljeni pod uglom od 90 stepeni, koji formiraju izuzetno privatan prostor u dvorištu, zaštićen od pogleda s ulice.

Koliko vlasnici cijene privatnost može se primijetiti i po tome što ne postoji nijedan prozor na strani kuće koja je okrenuta ka ulici.

Krov je osmišljen tako da zadovolji želje vlasnika, ali istovremeno i da ispoštuje zakonske regulative. Kao rezultat nastao je originalan dizajn koji uključuje ravan krov na jednom volumenu kuće, dok je drugi volumen pokriven kosim krovom koji djeluje kao dvovodni kada se posmatra sa ulice, a gledano iz bašte djeluje ravno, baš kako se dopada vlasnicima.

Ovu modernu vilu od 558 kvadrata dizajnirala je firma KWK Promes, koja se može pohvaliti interesantnim projektima kuća sa mobilnim elementima, kao što je Safe House (kuća koja se u potpunosti rasklapa) . Za dizajn enterijera zaslužna je firma Pulva iz Poznana. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje