Zaljubljivanje traje manje od jedne sekunde?
Foto: Tuzlanski.ba

Naučnici su u svojim istraživanjima dokazali da je proces zaljubljivanja sličan onom kada netko koristi kokain, naime, kada se osoba zaljubi čak 12 područja u mozgu zajedno počinju lučiti dopamin, adrenalin, oksitocin i vazopresin.

zaljubljivanje-1Talijanski naučnici tvrde da proces zaljubljivanja u neku osobu traje manje od jedne sekunde. Prema njihovim istraživanjima, potrebna je samo petina sekunde da se osoba osjeća kao da ju je pogodila Amorova strijela. Naučnici su u svojim istraživanjima dokazali da je proces zaljubljivanja sličan onom kada netko koristi kokain, naime kada se osoba zaljubi čak 12 područja u mozgu zajedno počinju lučiti dopamin, adrenalin, oksitocin i vazopresin.

Postavlja se pitanje zaljubljuje li se srcem ili mozgom, prema mišljenju znanstvenika Univerziteta Sirakuza u Siciliji to je stvar mozga, a ne srca. Do otkrića su došli magnetnom rezonancom volontera. Naime, utvrdili su da kada se osoba zaljubi, organizam proizvodi dopamin, adrenalin, oksitocin i vazopresin.

Stručnjaci su zaključili da je srce samo koncept za koji vežemo zaljubljenost, kao i da su "leptirići u stomaku" samo posljedica moždane reakcije ispuštanja adrenalina, prenose Nezavisne novine.