Sigurno ste se nekada pitali: Čemu služe stidne dlačice?
Foto: Tuzlanski.ba

Osim zaštitne uloge tokom vođenja ljubavi, stidne dlake djeluju i na hemijsku privlačnost između dvoje ljudi

dlakice7

Među pitanja poput onih zašto imamo obrve ili zašto su nam prsti različitih dužina, spada i ono zašto imamo stidne dlake. One, kao i najmanja sitnica u savršenom organizmu koji se zove tijelo imaju svoju korisnu funkciju.

Osim što stidne dlake označavaju ulazak i pubertet i samim tim polnu zrelost, one djeluju i na privlačenje "hemijski" odgovarajućeg partnera.

Upravo se u tom dijelu nalaze apokrine znojne žlezde koje proizvode feromone, jedinjenja odgovorna za snažnu hemijsku privlačnost između dvoje ljudi.

Tijelo ih više proizvodi prilikom znojenja, te se zahvaljujući dlačicama zadržavaju u području venerinog brega.

Takođe, utvrđeno je kako stidne dlake služe kao svojevrsna zaštita tokom vođenja ljubavi sprečavajući iritaciju nježne kože na tom dijelu tijela.

Danas rijetko koja žena svoju intimnu frizuru ostavlja netaknutom. Najčešća depilacija obuhvata granične dijelove intimnih dlačica, kako bi se održao uredan izgled uz koji je i lakše održavati higijenu. Ali, postoji i sve veći broj različitih frizura kojima se možete igrati, te između ostalog raspiriti maštu partnera.

Bez obzira za koju se varijantu odlučili, budući da se radi o izrazito osjetljivoj koži, uklanjanje dlačica na tom području prepustite stručnim rukama kozmetičarki. (Zenskikutak.rs)