Sedam izjava kojima vrijeđaš druge
Foto: Tuzlanski.ba

Pokušaj izbjeći ovih sedam izjava zbog kojih bi se drugi u tvojoj blizini osjećali loše

Malac2

I komentarisanje vlastitog tijela može biti uvredljivo za drugu osobu

Neopreznim komentarima ljudi i nehotice jedni drugima nabijaju komplekse. Svi smo osjetljivi na svoju vanjštinu, jer od nje uveliko zavisi uspjeh na brojnim područjima života. Zato budi obzirna i pokušaj izbjeći ovih sedam izjava zbog kojih bi se drugi u tvojoj blizini osjećali loše

1."Čudno je kako ti to dobro stoji"

Katkad iskrena pohvala zvuči kao uvreda. Kažeš li nekome krupnom da mu dobro stoje i vodoravne pruge, a ne samo okomite, daješ mu do znanja da si prije svega uočila njegovu debljinu. Niko nije dužan oblačiti se prema uputama iz modnih magazina.

2."Stvarno si hrabra što ovo nosiš"

Ovakva izjava sugerše sagovornici da nešto nije u redu s njenom težinom ili proporcijama. U suprotnom, zašto bi naglašavala da joj je za neki odjevni predmet potrebna hrabrost?

3."Nisi debela, nego kršna"

Vjerovatno nećeš nikome u lice reći "ti si debela/debeo", jer to u današnjem kontekstu ne može biti drugo nego uvredljivo etiketiranje. No, i sinonimi koji na blaži način izražavaju pojam debljine nisu mnogo ugodniji. "Vidi se da dobro jedeš", "mora da imaš jake kosti" ili "iz tvog kraja dolaze kršne žene" u biti znače isto što i "debela si", ali te ja ne mrzim toliko da bih ti to rekla tim riječima.

4."Čestitam, lijepo si smršala"

Ako sagovornica sama ne započne razgovor o svojoj smanjenoj težini, ne bi ni ti trebala načinjati tu temu. Jer, tvoj bi joj kompliment na novostečenoj vitkosti mogao istovremeno zvučati kao kritika njene prijašnje težine. Još bi neugodnije bilo ako je ta osoba smršavila zbog bolesti.

5."Baš sam debela (a onda si i ti)"

I komentarisanje vlastitog tijela može biti uvredljivo za drugu osobu. Kažeš li "strašno, baš sam debela", lako ćeš povrijediti onoga ko je jednake ili još krupnije građe od tebe.

6."Trebala bi više vježbati"

Nemoj se petljati u tuđe režime vježbanja, osim ako te neko nije upitao za savjet ili komentar. U suprotnom, preporuka "trebala bi barem hodati sat vremena dnevno" ili "ojačaj mišiće dizanjem tegova" imaju vrijednost jednaku neželjenoj elektronskoj pošti koja odsjeda u dolaznu mapu.

7."Imaš bokove za rađanje"

Ako sugovornica sama ne potegne temu trudnoće i rađanja, nemoj komentarisati njen potencijal za rađanje. Primjedbe "izgledaš vrlo plodno" ili "imaš široke bokove, moći ćeš puno rađati" nažalost su i danas u redovnoj primjeni u patrijarhalnim sredinama, ali moderne urbane žene ne doživljavaju se prvenstveno kao strojevi za rađanje.

Ne zaboravi da diktat tržišta u velikoj mjeri utiče na naše poimanje lijepog i ružnog. A marketing nije samo ono što objavljuju mediji, nego i ono što govorimo jedni drugima prilikom neobaveznog ćaskanja. (Zdravakrava.hr)