Savjeti kako da našminkate preplanulu kožu lica
Foto: Tuzlanski.ba

Šminka za preplanulu kožu mnogo je drugačija od standardne rutine šminkanja.

Sunčanje je dobro jer izglađuje sve vidljive nesavršenosti kože, daje joj sjaj i pretvara je u zaista zdravu i odmornu. Čini se da uopšte nema potrebe da brinete o kozmetici. Međutim, čim uzmete svoj omiljeni korektor, paletu sjenki za oči i sjaj za usne, vaše lice se pretvara u masku nekog drugog.

U stvari, savladavanje pravila šminke za preplanulu kožu nije teško…

Prvo, morate započeti šminkanje sa pripremom. Čak i ako ste se sunčali po pravilima i zaštitili kožu kremom za sunčanje, ona i dalje doživljava stres od sunca i dehidraciju – to je normalno. Uradite duplo više hidratacije i vaša koža će vam biti zahvalna. Hidratantna krema, serum ili losion obezbjediće lako i udobno nanošenje baze za šminku ili će postati dobra podloga za ton.

Drugo, nekoliko sedmica (ili duže ako održavate ten) morate revidirati svoju kozmetičku torbicu dodavanjem novih proizvoda ─ laganije teksture i toplih, zlatnih i bronzanih tonova.

Šminka za preplanulu kožu

Lice

Da

Baze sa efektom blistavosti, kao i tečni ili kremasti hajlajteri, pomoći će da se izjednači ton – lice će izgledati svježe i odmorno. Korekciju, ako ostanete ljubitelj konturiranja, bolje je raditi sa proizvodima sa efektom blistavosti – tako ćete postići cilj i nenametljivo naglasiti preplanulost. Kada su korektor, hajlajter i rumenilo u pitanju, dok preplanulost ne nestane, potrebno je da izaberete toplije tonove od uobičajenih.

Ne

Bolje je odložiti uobičajenu podlogu svoje omiljene nijanse za neko vrijeme i izabrati nešto manje guste teksture. Dobra opcija bi bila tečna, tonirana njega, poput multifunkcionalne CC kreme.

Šminka za preplanulu kožu i makeup očiju

Da

Sa preplanulom kožom, možete staviti snažan naglasak na trepavice – one će povoljno izdvojiti oči i naglasiti bogat ton lica.

Ne

Generalno, morate biti pažljiviji u šminkanju očiju – neke poznate boje će izgledati samo prljavo na preplanulom licu. Bolje je dati prednost svjetlim opcijama (breskva ili svjetloroze), a ako želite da se izdvojite, koristite ajlajner i grafičke linije u šminkanju.

Usne

Da

Sa preplanulom kožom možete bezbjedno da koristite sve svjetle boje karmina za koje vam je ranije nedostajalo hrabrosti. Jedno upozorenje – kad istaknete usne, ograničite napore u ostatku šminke, jer će jedan naglasak biti dovoljan. Ali sve ovo uopšte ne znači da možete zaboraviti na svoje omiljene nude ruževe ─ meke pastelne nijanse takođe mogu sjajno da pristaju uz preplanulu kožu.

sAV

Ne

Nemojte koristiti mat ruževe, čak ni lojalne nude nijanse – oni ne samo da isušuju kožu usana (nakon sunca, ovo je definitivno beskorisno), već i izgledaju teško na opštoj, laganoj i svJetlucavoj, „preplanuloj“ pozadini, piše Lepota i zdravlje