Plivanje ili trčanje: Koja aktivnost je bolja za skidanje masnih naslaga i učvršćivanje tijela?
Foto: Tuzlanski.ba

I trčanje i plivanje ubrajaju se u sportove koji čine dobrobit našem tijelu, a ujedno mogu uticati na skidanje masnih naslaga. Oni koji tek započinju s tim procesom nerijetko se pitaju koji je bolji način. Obje aktivnosti imaju i svoje prednosti i nedostatke.

Kada osoba vježba, njen organizam prvo koristi pohranjene ugljikohidrate, a kasnije zalihe masti. Međutim, kada je riječ o mršavljenju odnosno skidanju masnih naslaga, to pada u drugi plan. Pritom je najvažnije sagorjeti što više kalorija. Istraživanja pokazuju da je za gubitak 1 g masti potrebno sagorjeti 3500 kalorija.

Trčanje u svrhu mršavljenja moglo bi pokazati dobre rezultate ako se provodi redovno odnosno 2-3 puta sedmično. Štaviše, prema nekim fitness stručnjacima, kombinovanje trčanja s kružnim treninzima (treninzi za cijelo tijelo) može sagorjeti 30 posto više kalorija od tradicionalnog pristupa treningu snage.

No samo trčanje, bez da se pazi na kalorijski deficit, neće biti dovoljno za značajnije mršavljenje. Jedno ne ide bez drugog, prenosi Zadovoljna.hr.

A šta je s plivanjem? Sagorijeva li ono masnoće?

Intervalni trening visokog intenziteta poput plivanja može smanjiti taloženje masti u tijelu i poboljšava metabolizam. Plivanje zahtijeva više fizičkog napora u odnosu na trčanje. Konkretno, da bismo preplivali 2 km, potrebno je uložiti više energije nego za trčanje iste kilometraže, a umor nakon izvođenja prve spomenute aktivnosti ide u prilog tome.

Može se primijetiti i lagana bol u svim mišićima tijela, što nije slučaj nakon trčanja.

Osim toga, za razliku od trčanja, plivanje ne vrši pritisak na koljena i zglobove. U plivanju su aktivno svi mišići tijela, a neka istraživanja pokazuju da se tokom te aktivnosti u tijelo unosi značajno više kisika nego kod bilo koje druge. Istraživanje provedeno u Švedskoj tvrdi da tokom plivanja u naš organizam ulazi više kisika nego tokom drugih vježbi.

Također, smatra se da voda pruža 800 puta veći otpor od zraka, a to za sobom poteže sagorijevanje više kalorija nego kada bismo iste pokrete radili na zraku.

Koliko kalorija troši trčanje, a koliko plivanje?

Konkretno, žena prosječne visine s oko 60 kg plivanjem umjerenog intenziteta tokom jednog će sata potrošiti 214 kalorija, a trčanjem brzine 5km/h 298 kalorija.

Ako se ritam ubrza, dolazimo do potrošnje od 344 kalorije u jednom satu tokom plivanja, a trčimo li brzinom od 10 km/h, potrošit ćemo 632 kalorije.

U konačnici, svako treba odlučiti za sebe koja mu opcija najviše odgovara i šta je u datom trenutku potrebno njegovom tijelu. Imate li zdravstvenih tegoba i borite se s bolovima u koljenima, zglobovima i slično, svakako se prije posavjetuje sa svojim ljekarom.