Foto: Tuzlanski.ba

Brak zahtjeva puno truda, ali to je lekcija koju mnogi nauče prekasno

geraldoni

U junu, svježe razvedeni motivacijski govornik Gerald Rogers na svom je Facebooku profilu priznao da je u svom braku mnogo toga mogao promijeniti i spasiti ga.

Svoje je savjete objavio i u kratkom vremenu skupio preko četiri hiljade lajkova i preko 100 hiljada dijeljenja. Njegove je savjete nedavno podijelio još jedan korisnik i skupio preko 68 hiljada lajkova što znači samo jedno - radi se o virtuelnom hitu koji zaslužuje našu pažnju.

"Očito, nisam stručnjak za veze, ali nakon što je moj razvod okončan, stvari sam sagledao na drugačiji način i uvidio što sam mogao promijeniti. Nakon što sam izgubio ženu koju volim i 16 godina dug brak, ovo vam mogu savjetovati", napisao je Gerald.

geraldoni2

1. Nikada se ne prestajte udvarati jedno drugom. Nikada se ne prestajte ponašati kao da ste na spoju. Nikada ne uzimajte ženu zdravo za gotovo. Kada ste je zaprosili, obećali ste da ćete biti muškarac koji će paziti na njeno srce. Ona je izabrala vas. Nikada to ne zaboravljajte i nikada ne budite lijeni u ljubavi.

2. Pazite na vlastito srce. Baš kao što morate biti predani čuvanju tuđeg srca i vlastito motate čuvati jednakim žarom. Volite se potpuno, volite svijet, ali u to posebno mjesto u srcu puštajte samo svoju suprugu. Neka uvijek bude spremno primiti samo nju i ne puštajte nikog drugog.

3. Neprestano se zaljubljujte. Konstantno se mijenjamo i nismo isti ljudi koji smo bili kada smo ušli u brak, a za pet godina nećete biti ista osoba koja ste danas. Promjene će doći i zbog toga se neprestano morate iznova izabrati. Ne mora ostati s vama i možda će se pojaviti netko drugi. Borite za njezinu ljubav i ne dopustite da vas neko zamijeni.

4. Uvijek pokušajte vidjeti ono najbolje u njoj. Fokusirajte se na ono što volite, a ono na što se fokusirate postajat će veće. Ako se koncentrišete na ono što vam smeta, to će postati sve što vidite. Ako se fokusirate na ljubav, ljubav će biti sve što vidite.

5. Nije vaš posao da je mijenjate ili dovodite u red. Vaš je posao da je volite onakvu kakva jest i ne očekujte da se mijenja. Ako se to i dogodi, volite ono u što se pretvorila, bez obzira je li to ono što želite.

6. Odgovorni ste za svoje emocije. Posao vaše supruge nije da vas čini sretnom ili rastužuje. Vaša je dužnost pronaći vlastitu sreću, a paralelno s tim, vaša će se radost odraziti na vašu vezu i ljubav.

7. Nikada ne krivite suprugu ako vas razljuti jer sve je to u vama. To su vaše emocije i vaša odgovornost. Sami morate pronaći što je to što vas ljuti i treba biti ispravljeno. Ova vas je žena privukla upravo zato što u vama može potaknuti sve pozitivne i negativne emocije. Kada se dovedete u red, više vas neće moći razljutiti i vjerojatno ćete se pitati zašto se to uopšte dogodilo.

8. Pustite svoju ženu da bude. Kada je tužna i uznemirena, nije vaš posao da je oraspoložite. Samo budite tu za nju i dajte joj do znanja da je sve u redu. Neka bude svjesna da ste vi osoba na koju se može osloniti i ne bježite kada je uznemirena. Poslušajte ono što se krije iza riječi i emocija.

9. Ne doživljavajte se preozbiljno. Smijte se. Nasmijavajte je jer smijeh će sve učiniti lakšim.

geraldoni3

10. Svakog joj dana punite dušu. Naučite njen jezik ljubavi i ono zbog čega se osjeća važnom, vrijednom i voljenom. Neka napravi listu od 10 stvari zbog kojih se osjeća voljenom i zapamtite to. Neka vaš prioritet bude da se svakog dana osjeća kao kraljica.

11. Budite prisutni. Nemojte joj dati samo svoje vrijeme već i svoju pažnju. Kada ste s njom, budite samo s njom.

12. Seks je izuzetno važan. Mora osjetiti vašu muževnu prisutnost i snagu. Mora osjetiti svoju ženstvenost i znati da vam u potpunosti može vjerovati.

13. Ne budite idiot, ali ne bojte se toga da to postanete. Griješit ćete. I ona će. Ne griješite previše i učite na greškama. Niko ne kaže da morate biti savršeni, ali ne budite glupan.

14. Dajte joj prostora. Žene daju, ali ponekad trebaju vrijeme samo za sebe. Posebno ako imate djecu. Treba joj to vrijeme da se obnovi i pronađe se nakon što izgubi radeći za sve druge osim za sebe.

15. Budite ranjivi. Ne morate imati sve pod kontrolom. Budite voljni dijeliti svoje strahove i osjećaje.

16. Budite transparentni. Želite li povjerenje, morate dijeliti sve. Posebno ono što ne želite. Bacite masku. Ako neprestano pazite na to da pokraj nje budete savršeni, nikada nećete iskusiti pravu ljubav.

17. Uvijek rastite zajedno. Baš kao i kod treninga mišića, ni veza ne raste ako na njoj ne radite. Pronađite zajedničke ciljeve, snove i ideje i radite na njima zajedno.

18. Ne brinite o novcu. Novac je igra i morate pronaći način kako zajedničkim snagama pobijediti.

19. Opraštajte i budite fokusirani na budućnost, a ne ono što se dogodilo u prošlosti. Ne budite taoci povijesti. Opraštanje je sloboda.

20. Uvijek birajte ljubav. Uvijek birajte ljubav. Uvijek birajte ljubav. Nakon svega, ovo je jedini savjet koji vam je uistinu potreban. Ako je ovo misao vodilja koja utječe na sve vaše odluke, vašem braku ništa ne može zaprijetiti. Ljubav uvijek pobjeđuje. Brak nije kao bajci. Na njemu morate raditi i biti predani zajedničkom rastu i investiranju u stvaranje zajedničkog života. Kroz rad dolazi sreća. Brak je kao život, ima uspona i padova koje morate prihvatiti i na njima graditi vaš odnos.

Ovo su lekcije koje sam naučio na najteži mogući način. Lekcije koje sam naučio prekasno. (Index)