Od roditelja nasljeđujemo najveću ljudsku vrlinu
Foto: Tuzlanski.ba

Sposobnost poistovjećivanja sa drugom osobom, razumijevanje njenih osjećanja i stanja kroz koja prolazi, zove se empatija i to je jedna od najvećih ljudskih vrlina. Razvijen osjećaj empatije čini od nas dobrog čovjeka, od čega, složićete se, nema ništa važnije!

Istraživanja su pokazala da je osjećaj empatije rezultat našeg vaspitanja i iskustva, međutim u nekom stepenu, iako zvuči čudno, na njen razvoj utiču i geni! Najveće istraživanje ove emocije, sprovedeno je na 46000 ljudi, a ispitivanje su vršili britanski i francuski naučnici.

Ispitanici su popunili formulare, koji su dosljedno analizirani, kao i njihov genotip, koji je ispitan na uzorku brisa iz nosa. Detaljnom analizom genotipa, naučnici su došli do zaključka da na osjećaj empatije djelimično utiču i geni. Još je i otkriveno, da osobe koje imaju manju genetsku predispoziciju za ovo osjećanje, obično posjeduju visok rizik od introvertnog ponašanja.

Pokazano je i da žene imaju više empatije od muškaraca, a to je uslovljeno hormonima i nivoom socijalizacije. Empatičnost je  vrlo važna ljudska osobina, i nikako nije isključeno da je možemo podsticati radom na sebi i sopstvenom razumijevanju. (lepotaizdravlje.rs)