Foto: Tuzlanski.ba

Upala mjehura, gljivične infekcije i upale jajnika česti su pratitelji ljetnih uživancija

kupaci-kostim12

Razlog tome je nesmotrenost kada ne razmišljamo je li nam se kupaći kostim osušio, hodamo li bosi po pločicama, je li toalet čist ili jesmo li sjeli na tuđi peškir za plažu. Kao posljedica toga moguća su oboljenja koja mogu pokvariti dugoočekivani bezbrižni odmor. Kako ih spriječiti i na koji način reagovati ukoliko do njih dođe savjetovala je ginekologinja dr. Martina Jerbić-Cecelja.

Svaka žena reaguje na vanjske uslovee okoline na različit način. To ovisi prvenstveno o imunitetu njenog organizma, ali i o sklonostima razvoju infekcija spolnog sistema, istaknula je dr. Martina Jerbić-Cecelja.

U uslovima koji povećavaju vlažnost kože i sluznica kao što u ovom slučaju mokri kupaći kostimi, može doći do infekcije intimnih dijelova tijela, naročito vanjskog spolovila i rodnice.

Upala mjehura

Nagle promjene temperature kao što su izlasci iz klimatiziranog prostora ili ulazak u hladno more mogu biti krivci za upalu mjehura. Isto tako, treba pripaziti i kod korištenja javnog toaleta gdje se razne opasnosti kriju ne samo na dasci WC školjke već i na kvakama, slavini i toaletnom papiru.

"Vodite računa o higijeni peškira, češće mijenjate higijenske uloške, koristite pamučno donje rublje i presvucite se u suhi kupaći kostim"

Simptomi kao što su učestalo mokrenje popraćeno peckanjem pa čak i tragovi krvi u mokraći mogu biti poprilično neugodni pa ako primijetite takve reakcije potrebno je potražiti pomoć doktora.

Također je preporučljivo piti barem dvije litre tekućine dnevno kako bi isprali bakterije, topao uvin čaj te svježe voće i povrće.

kupaci-kostimi-za-2010Gljivične infekcije

Infekcijama ovog tipa najčešće se možete zaraziti korištenjem bazena, a rjeđe u moru. Najugroženije su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet te su izložene stresu.

Vanjski spolni organi (i rodnica) sadrže određenu miješanu floru koja održava kiselost toga područja, a izražava se kao pH vrijednost. 'Kada je kiselost rodnice smanjena (pH veći od 4,2), tada se na intimno područje naseljavaju mikroorganizmi izvana ili se povećava broj onih mikroorganizama koji su inače normalno prisutni u području spolovila' ističe dr. Martina Jerbić-Cecelja.

Gljivično oboljenje koje je ujedno i najupornije i najduže se liječi uzrokovano je gljivicom kandida koja se može javiti i nakon korištenja antibiotika. Najčešći simptomi su crvenilo, svrab, otok i pojačani bjelkasti iscjedak, a problem se može riješiti uzimanjem brisa koji će dati informacije o kakvoj je gljivici riječ.

"Najugroženije kod gljivičnih infekcija su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol te imaju oslabljen imunitet"

Upala jajnika

Upala ovog tipa vrlo je česta za vrijeme boravka na moru, a simptomi upale jajnika popraćeni su bolovima u donjem dijelu trbuha, predjelu lijevog, desnog ili oba jajnika, a ponekad se može javiti i povišena tjelesna temperatura.

Upala ovog tipa mora se liječiti antibioticima koje će vam propisati doktor, a kako bi ju spriječili izbjegavajte hladne napitke i ne hodajte bosi.Tokom upale važno je stopala i trbuh držati suhim te boraviti na suncu kako bi ugrijali trbuh.

Dr. Martina Jerbić-Cecelja savjetovala je kako smanjiti razvoj upala intimnog područja tijekom boravka na odmoru:

1. Prije odlaska na more i za vrijeme boravka na moru preporučuje se uzimati probiotike koji povećavaju kiselost kože i sluznica spolovila te tako smanjuju mogućnost upale toga područja.

2. Ženama, koje imaju oslabljen imunitet i sklone su infekcijama urogenitalnog područja, preporučujem da nakon svakog kupanja u moru ili bazenu promijene kupaći kostim kako bi izbjegle vlažnost intimnog područja i time sklonost upalama i odlascima na pregled.

3. Žene koje, unatoč preporukama, počinju imati simptome upale spolovila neka se jave na pregled ginekologu jer ukoliko same kupe neki lijek u ljekarnama, a bez prethodnog pregleda, mogu si samo naštetiti i pojačati simptome, ukoliko taj lijek nije bio pravilno odabran.

Naime, svaka ginekološka ordinacija mora imati mikroskop na kojem se u tokuku samog pregleda može pogledati tzv. stepen čistoće nativnog sekreta rodnice i vidjeti nekoliko najčešćih bakterija i gljivičnu infekciju te adekvatno preporučiti terapiju. (zadovoljna.hr)