Foto: Tuzlanski.ba

Zanimljiva činjenica je i da enterijer ove kućice potpisuje poznata holivudska glumica Olivia Wilde.

Američki lanac brze hrane Dunkin’ Donuts, koji raspolaže sa oko 12.000 restorana u 36 zemalja svijeta, proširio je svoje poslovanje i na kreiranje kućica za iznajmljivanje. U saradnji s kompanijom Blue Marble, specijalizovanom za alternativna energetska rješenja, razvila je ekološko gorivo za svoju kuću. I to od kafe!

Kuća zvana The Home That Runs on Dunkin’ napaja se biogorivom napravljenog od 80 posto ostataka kafe i 20 posto alkohola koji mu pomaže da efikasno gori.

„Željeli smo da svi obožavaoci naše kompanije imaju priliku da uživaju u ljepotama koje minijaturna kuća može da ponudi.“, rekla je Tina Meyer-Hawkes iz kompanije Dunkin’ Donuts.

Kuća ima otvoren i jednostavan koncept uređenja, kako bi se što bolje iskoristio ograničen prostor i što veća količina prirodnog osvjetljenja. Svijetao i veseo enterijer dizajniran je od strane glumice Olivie Wilde, a kao takav je u potpunom kontrastu s tamnim drvenim eksterijerom.

„Ova mala kuća je zaista unikatna, počev od arhitektonskog plana, preko dizajna enterijera, pa do generisanja energije od utrošene kafe.“, rekla je glumica Olivia Wilde, koja se poput Kate Moss, Kanye Westa i Brad Pitta okrenula arhitekturi i dizajnu enterijera.

Metalna konstrukcija

U centralnom dijelu kućice smještena je kuhinja sa dnevnim boravkom iz kog se izlazi na terasu, oslonjenu na metalnu konstrukciju koja se jednostavno podiže prilikom sklapanja i daljeg transporta.

Dizajnerske bravure poznate glumice

U neposrednoj blizini kuhinje, na izdignutom nivou je i trpezarijski sto, čiji su zidovi u narandžastoj boji. Ovu boju u kombinaciji s ružičastom, Olivia je koristila pri odabiru posuđa i dekoracije, kako bi uspostavila vezu sa bojama brenda Dunkin Donuts.

Na drugom kraju kućice smješteno je kupatilo, a iznad njega i krevet do kog se stiže pomoću merdevina.

Kafa i krofne

Pilot kućica predstavljena početkom mjeseca u njujorškom Madison Square parku, a potom je premještena u Massachussetts, gdje je bila dostupna za bukiranje putem servisa AirBnb, piše Dezeen. Noćenje u ovom simpatičnom objektu može se rezervisati po cijeni od samo 13 dolara za noć. (gradnja.rs)