Koliko dugo traju simptomi gripe i prehlade i kada se treba javiti ljekaru
Foto: Tuzlanski.ba

Aktuelnu, “trostruku epidemiju” čine visoke koncentracije COVID-19, respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) ili gripe.

Simptomi obične prehlade imaju tendenciju da se pojačaju u prvih nekoliko dana nakon što je osoba bolesna, iako određeni simptomi, poput curenja nosa ili stalnog kašlja, mogu trajati i do 14 dana, prema ameirčkom Centru za kontrolu bolesti (CDC).

Međutim, simptomi gripe, RSV-a, koronavirusa i drugih virusa obično traju sedam dana – ali mogu potrajati i do dvije sedmice, piše nypost.com.

Osobe koje već imaju stanja poput astme mogu dugo osjećati simptome. Zbog toga se mnogi pitaju kada njihov kašalj znači da bi trebali zakazati pregled kod doktora.

Doktorica Lena Wen rekla je za CNN da bi oni koji pate od simptoma duže od dvije sedmice, a da im nije bilo bolje, trebali posjetiti doktora.

Osobe koje ostaju bez zraka, imaju bolove u prsima i nemogućnost zadržavanja tekućine trebaju se što prije javiti liječniku.

Osim toga, oni u ekstremnoj dobi – novorođenčad i starije osobe – i oni s temeljnim zdravstvenim problemima izloženi su većem riziku od razvoja teških simptoma i trebali bi potražiti pomoć doktora prije nego prosječni pojedinci. Podaci pokazuju (SAD) da su stope hospitalizacija najviše među malom djecom i starijim osobama.

Wen je upozorila da bi se virusna infekcija mogla razviti u bakterijsku ako se ne liječi. Također je napomenula da simptomi mogu biti znak nekog drugog stanja, koje se mogu otkriti uz pomoć doktora.

Iako postoji nekoliko općih pokazatelja koji pokazuju kada bi neko trebao otići doktoru, Wen potiče sve da ostanu usklađeni sa svojim tijelom i potraže pomoć kada smatraju da trebaju.

“Stvari prevencije su sve iste – znate, ostanite kod kuće ako ste bolesni, perite ruke, kašljite u rukav, ne trljajte oči, nos i usta, redovno se vakcinišite”, rekao je doktor Philip Huang, direktor Dallas County Health and Human Services u Texasu, za ABC News.

Uz novo vakcinisanje  protiv COVID-19 koje sada stiže u apoteke i doktorske ordinacije, dostupne su i dvije vakcine protiv RSV-a odobrena od strane FDA za odrasle, od kojih je jedna  također odobrena za trudnice za zaštitu svoje novorođenčadi od RSV-a.

Međutim, hitnost koja je dovela do viših stopa vakcinisanja  i napori u javnosti koji su se dogodili u ranim danima pandemije COVID-19 uglavnom su izblijedili, ustupivši mjesto samozadovoljstvu i “COVID umoru” — čak i dok ljudi i dalje umiru od bolest.