Kako ostaviti cigarete za deset dana!
Foto: Tuzlanski.ba

Poslije obroka pušač treba da izađe van kuće, da šeta i duboko udiše vazduh najmanje 15 minuta.

cigara1

Veliki broj pušača svjestan je da duhanski dim škodi zdravlju, ali nisu dovoljno uporni da ostave cigarete. Jaka volja je neophodna, ali nekad ne i dovoljna da bi se pušač riješio ovog poroka.

Poslije prekida sa pušenjem, prva tri dana su najteža, ali na kraju petog dana većina pušača osjeća da je žudnja za cigaretom znatno manja ili da je nestala. Ako „pregrme" deset dana, uspjeh je postignut. Tokom ovog perioda treba se pridržavati sljedećih pravila i savjeta:

1. U trenucima jake želje za pušenjem, pušač treba da pogleda na sat: Da posmatra sekundaru dok obilazi brojčanik. Ako izdrži jedan minut, onda može da izdrži još jedan. Kad prođu tri minuta, intenzitet želje za pušenjem je minimalan.

2. Kupanje u toploj vodi dva do tri puta dnevno po 15 do 20 minuta odagnava želju za cigaretom. Dobro je i trljanje rukavicom za kupanje. Ova procedura poznata je u medicinskoj rehabilitaciji kao vaskularna gimnastika: Smiriće nerve i pojačaće cirkulaciju.

3. Valja piti šest do osam čaša vode između obroka. Što se više tečnosti popije, toliko će se više nikotina izlučiti iz organizma. Čim ustane, pušač treba da pokuša da popije jednu ili dvije čaše tople vode. Kasnije, treba da popije dvije čaše vode između doručka i ručka, plus još dvije čaše tokom popodneva. Ovih šest čaša vode, uz svježe voćne sokove smanjiće želju za unošenjem nikotina i to već tokom prva 24 sata od prestanka pušenja.

4. Prvih pet dana valja se više odmarati, uzimati normalne dnevne obroke u određeno vrijeme i leći na vreme. Jer, ako su nervi premoreni, želja za cigaretom se ponovo javlja.

5. Poslije obroka pušač treba da izađe van kuće, da šeta i duboko udiše vazduh najmanje 15 minuta. Izbjegavati sjedenje poslije jela, jer će u to vrijeme, više od svega poželjeti cigaretu, preporučuje Telegraf.rs.