Foto: Tuzlanski.ba

Dolazi nam ljeto, a s ljetom i dugo očekivano (jako slatko) povrće - Lubenice! Lubenica je kao poklon.

Lubenica1

Uvijek joj se obradujete ali niste uvijek sigurni da ćete dobiti ono što ste htjele kada je otvorite. Eksperti ne filozofiraju mnogo; očekivano; Kažu da postoje tri standardna pravila koja morate slijediti ako želite kupiti zrelu, slatku i sočnu lubenicu. Evo ih:

1. Prvo je, naravno, dobro pogledajte. Veće posjekotine mogle bi zakačiti unutrašnjost, a to nikako nije dobro, posebnu tokom vrelih ljetnih dana, zato ih maksimalno izbjegavajte. Zrela lubenica treba biti tamno zelene boje. Plus – Kažu da je dobar znak ako se na lubanici nalazi ožiljak poput ovog na slici.

sara-na-lubenici22. Zatim je podignite. Ako je zrela, trebala bi biti teška za svoju veličinu. 92 % lubenice čini voda. Nezrela lubenica je lagana za svoju veličinu, jer nije pokupila dovoljno vode. (Usput info: zdrave su za bubrege, a najpoznatiji uzgajivači lubenice u Evropi su Grčka, Makedonija, Italija i Španija.)

3. Razgledajte. Potražite stranu lubenice koja je ležala na zemlji. Svaka lubenica ima to mjesto i trebalo bi da bude neke kremasto žute boje, između boje banane i boje limuna. Ako je površina bijele boje ili svijetlo zelene boje, to je znak da nije dovoljno zrela, da je preprano ubrana, odnosno da nije dovoljno dugo ostala na suncu.

Sada se vjerovano pitate šta je poznatim šamaranjem lubenice, testom zvuka i tim stvarima? Neki se farmeri strogo drže ovog pravila, dok neki tvrde da nije toliko bitno. Neki kažu da bi zrela lubenica trebala proizvesti dubok ton, dok oštrije, kraće zvukove proizvodi lubenica koja nije dovoljno zrela. Jedan prodavač nam je kazao da lubenice šamara samo zbog mušterija, odnosno da ne vjeruje u to pravilo uopšte.

Postoje i drugi metodi, manje poznati, neki ih čuvaju samo za sebe. Imate li vi neku foru koju biste podijelili sa našim čitaocima? Kako vi birate lubenicu? (Namirnice.ba