Jeftini trikovi koji će spriječiti da vam se obuća kliže na ledu
Foto: Tuzlanski.ba

Ledeni dani su možda neke od nas zatekli s čizmama koje se kližu - što može biti jako pogubno. Ako trenutno niste u prilici da kupite nove, postoji nekoliko metoda koje mogu spriječiti klizanje.

Prije svega, nekoliko savjeta koje treba imati na umu kada kupujemo čizme.

Kakve čizme se ne kližu?

Da cipele ne bi klizale, đon treba biti od materijala koji osigurava dobro prianjanje. To može biti obična ili termoplastična guma.

Gazeći sloj bi trebao imati ne previše duboke, već nasumično raspoređene žlijebove. Bolje je dati prednost modelima s čvrstim đonom ili niskim širokim potpeticama. Visina platforme ne bi trebala biti veća od 5 cm.

Gumeni đon može izdržati ekstremne temperature. Fleksibilni elastični materijal osigurava čvrstu vezu s ledenom površinom.

U termoplastičnoj gumi (TEP) kombiniraju se svojstva vulkanizirane gume i termoplasta. Čvrstoća i elastičnost su glavne prednosti ovog materijala. Cipele s takvim đonom su lagane i udobne, apsolutno ne kližu na ledu. TEP zadržava svojstva na temperaturama do -45 ° C.

Đon od poroznog materijala, kao što je poliuretan, smrzava se i gubi svoju fleksibilnost. Takva čizma postaje glatka i cipele se počinju klizati.

Šta učiniti s đonom koji se kliže?

Možete pokušati napraviti oblog od superljepila. Đon čizme premažite alkoholom nakon čega cijelu površinu treba premazati ljepilom. Da bi se poboljšao učinak, ljepilo se može nanijeti još jednom, nakon što se prvi sloj osuši. Zatim se čizma stavlja u pijesak i dobro pritisne tako da se zrna zalijepe u ljepilo. Ne hodajte po stanu u takvim cipelama kako ne biste oštetili podove.

Silikonsko ljepilo je druga opcija. Donji dio đona mora biti tretiran velikim brusnim papirom, a zatim premazan silikonskim ljepilom. Postupak se ponavlja dva puta, zatim se cipele suše dok se ljepilo potpuno ne stvrdne (oko 2 dana).

Ako spalite stare čarape ili najlonke, one će se istopiti. Rezultat je viskozna, ljepljiva tvar koja se nanosi kap po kap na đon.

Komadi flanela, zakrpa ili selotejpa zalijepljeni na dno đona pomoći će da se smanji klizanje. Da bi duže trajalo, cipele se moraju dobro oprati i osušiti prije ljepljenja, prenosi Zadovoljna.rs. Ova metoda je jednostavna i pristupačna, ali kratkotrajna. Poslije najviše dva dana, morat ćete stavljati komade tkanine ponovno.