Jedan od načina: Pogledajte kako pravilno i jednostavno očistiti šipak (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Donosimo vam zanimljiv video u kojem je prikazano kako očistiti šipak na jednostavan način.

sipaaak-nar

Mnoga su istraživanja potvrdila, da se radi o jednom od najljekovitijih voća na svijetu, zbog blagotvornog utjecaja na kardiovaskularni, živčani i koštani sistem. Pokazalo se i da dnevna doza ekstrakta nara može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i nivoa kolesterola. Smatra se da smanjuje rizik od srčanih bolesti kod gojaznih osoba za 17 posto.

Istraživanja pokazuju, da sadrži bogatstvo antioksidansa, a povećana konzumacija povezana je s poboljšanjem kardiovaskularnog statusa, usporavanjem gubitka hrskavice što bi moglo utjecati na usporavanje artritisa, kao i s povoljnim djelovanjem na prostatu, krvni pritisak, Alzheimerovu bolest, plodnost i starenje.

Da bi uživali u plodovima šipka, moramo ga prethodno očistiti, a tradicionalni način čišćenja je pomalo komplikovan. Donosimo vam zanimljiv video u kojem je prikazano kako očistiti šipak. Pokušajte!

Drugi način je da plod nara isječete na pola, a zatim ga potopite u posudu sa vodom. U vodi ćete lakše da ogulite koru, a osim toga nema pucanja bobica i fleka. Na kraju iz vode izbacite ono što se ne jede i procjedite. Ostaju samo ukusne bobice. (Tuzlanski.ba)