Braća i sestre razvijaju osjećaj suosjećanja u kasnijem dobu
Foto: Tuzlanski.ba

Uzimaju vam stvari iz ormara. Upadaju vam u sobu bez pitanja. Pred roditeljima šire laži o vama. Za sve ste im krivi. Konstantno vas zadirkuju. Braća i sestre su stvarno grozni. Istovremeno, predivno je imati brata i sestru, a prema novoj studiji, ako imate brata ili sestru, šanse su velike da ste suosjećajniji, piše The Independent.

Nije neuobičajeno da si braća i sestre često znaju ići na živce, međutim odrastanje s bratom ili sestrom može pozitivno uticati na razvoj djeteta. Nova studija koju su proveli naučnici sa Univerziteta u Calgaryju, Univerziteta Laval, Tel Aviv i Univerziteta u Toronto otkrila je da djeca čiji su braća i sestre bili prijatni, topli te puni podrške kao odrasle osobe bili suosjećajniji od onih čiji braća i sestre nisu posjedovali takve karakterne crte.

Studija je također pokazala da i mlađi i stariji braća i sestre mogu tokom cijelog svog života pozitivno uticati jedni na druge po pitanju razvoja suosjećanja. “Naša otkrića naglašavaju važnost uloge svakog člana porodice na razvoj djeteta”, rekla je Sheri Madigan, profesorica psihologije na Univerzitetu u Calgaryju i koautorica studije koja je objavljena u časopisu Child Development.

Za potrebe studije naučnici su proučavali 452 para braće i sestara starih između 18 mjeseci i četiri godine te njihove majke tokom perioda od 18 mjeseci. Cilj im je bio otkriti može li nivo suosjećanja s početka studije predvidjeti promjene u nivou  empatije na kraju studije. S tim na umu, istraživači su porodice koje su pratili snimali u njihovim domovima, a majke su morale ispuniti upitnike.

Nivo empatije kod djece mjerila se posmatranjem djetetovog ponašanja i izraza lica tokom interakcije s odraslim istraživačem koji se pravio da je povrijeđen ili tužan. Djeci je rečeno da se istraživači tako osjećaju jer im je ili razbijen predmet do kojeg im je stalo ili povrijeđeno koljeno. “Premda se pretpostavlja da stariji braća i sestre te roditelji najviše utiču na razvoj mlađih braće i sestara (no ne i obrnuto), otkrili smo da i mlađi i stariji braća i sestre tokom vremena pozitivno utiču jedni na druge”, objasnio je Marc Jambon, postdoktorant sa Univerziteta u Torontu.

“Ta se otkrića kasnije nisu mijenjala, čak ni kad smo u obzir uzeli nivoe empatije koje su već bile prisutne kod djece te faktore koje braća i sestre dijele u porodičnom okruženju. Ti su faktori uključivali roditeljske metode te društveno-ekonomske prilike u kojima porodica živi.” Nadalje, istraživanje je pokazalo da, osim u jednom slučaju, spolne i dobne razlike između braće i sestara nisu uticale na razvoj empatije. Taj se slučaj tiče odnosa između ženske djece koje su imale mlađu braću. Pokazalo se i da je uticaj starije braće i sestara na mlađe bio značajniji kada je razlika u godinama bila veća. Istraživanje je pokazalo da su značajnije starija braća i sestre bolji učitelji i učinkovitiji uzori. (jutarnji.hr)