Čak 1.000 cvjetova jasmina ručno ubranih za samo jedan Chanel No. 5
Foto: Tuzlanski.ba

Za 30 mililitara parfema Chanel No. 5 potrebno je čak 1.000 cvjetova jasmina, piše Bloomberg.

Jasmine-flowersAli, ne bilo kakvih cvjetova. Jasmin za ovaj slavni parfem bere se isključivo u gradiću Grasse na Azurnoj obali, a već pet decenija uzgaja ga porodica Mul.

"To je najskuplji jasmin na svijetu. Ima sladunjaviji miris, manje je agresivan i mekši od egzotičnog jasmina. Parfem bi bio potpuno drugačiji da se cvijeće uzgaja na bilo kojoj drugoj lokaciji", ispričao je svojevremeno za list Independent Joseph Mul.

Jasmin za ovaj skupocjeni parfem bere se isključivo ručno, a porodica Mul svake godine u vrijeme berbe, koja traje tri mjeseca, zaposli najmanje 70 ljudi. Jedna osoba obere otprilike pola kilograma cvijeća za jedan sat, a za kilogram latica jasmina potrebno je ubrati 8.000 redova, tvrdi Mul.

Chanel No. 5 se u prodaji pojavio davne 1921. godine. Statistika kaže da se bočica tog parfema prodaje na svakih 55 sekundi, a najbolja promoterka Chanela No. 5 ikad bila je Marilyn Monroe, koja je tvrdila da ga stavlja i pred spavanje.

Legendarna modna kreatorka Coco Chanel je te 1921. godine angažovala Ernesta Beauxa da napravi šest parfema za nju, od kojih će na posljetku izabrati jedan. Coco je izabrala broj 5. koji je bio i njen sretni broj, a tako je nastao čuveni Chanel No. 5.